FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Kraljevice traži hitno izdavanje jamstava za ribarice za Ruse

Autor: sjun
RIJEKA, 3. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik Sindikata brodogradilišta Kraljevica Nenad Miškulin upozorio je danas da kraljevički škver može spasiti samo hitno izdavanje činidbenih jamstava za izgradnju četiriju ribarica za ruskog brodara i dovršenje novogradnje 555 "Belle Desgagnes" za kanadskog naručitelja.

Miškulin je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost teškim stanjem u brodogradilištu koje trenutno zapošljava 500 radnika uz 400 kooperanata, te prozvao Vladu i Ministarstvo gospodarstva zbog ignorantskog odnosa a Upravu i Nadzorni odbor Kraljevice zbog neodgovornosti.

Zbog neizdavanja potrebnih činidbenih jamstava za izgradnju četiriju brodica kojima bi se osnažio ugovor s Rusima na sjednici Vlade 28. listopada, kada su jamstva odobrena Brodogradilištu 3. maj (oba su posla sklopljena prije zabrane ugovaranja brodova), sindikat je uputio pismo ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Đuri Popijaču.

Očekuju da će Popijač osobno tijekom današnjeg dana ili sutra staviti svoj potpis na jamstva za Kraljevicu i tako dati "zeleno svjetlo" poslu vrijednom 90 milijuna eura, za što je rok istekao još 15. listopada, a produljen je do kraja studenog.

Ako jamstva ne budu ugovorena, Miškulin najavljuje sindikalne akcije - idućeg će se tjedna u Kraljevici održati sastanak svih brodograđevnih sindikata koji su članovi Hrvatske udruge sindikata.

Danas je otvoren natječaj za treći krug privatizacije za kraljevički škver u trajanju od 15 dana, a sindikalci su postavili jasne uvjete.

Svih šest potencijalnih kupaca trebaju znati da nema cijepanja škvera već moraju kupiti djelatnost i cjelovito brodogradilište te zadržati maksimalnu zaposlenost. Naš ribarski program okosnica je plana restrukturiranja – njime bi se rad u škveru osigurao do veljače 2013., kazao je Miškulin.

Također je komentirao izjavu predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesne Pusić da je Vlada izdavanjem jamstava za 3. maj napravila presedan jer ju je Grad Rijeka, odnosno gradonačelnik Vojko Obersnel, ucijenio svojom inicijativom.

"To je strašna i zabrinjavajuća izjava. Ako Vesna Pusić misli da se tako brane interesi Hrvatske i njezinih građana, tada nije dobrodošla u Primorsko-goransku županiju. Za nju je zločin ugovoriti posao; kako će tek onda braniti naše interese u Bruxellesu", rekao je Miškulin.

(Hina) xsjun ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙