FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR: 18. studenoga pročitati imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja

Autor: tdel
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i ove godine predlaže da se 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara i Škabrnje, pročitaju imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, priopćila je danas ta udruga.

Iako je prošlo 19 godina od najvećih stradanja Hrvata u Domovinskom ratu, još se ne mogu i ne žele javno pročitati imena onih koji su dali život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu te se još ne zna ni točan broj poginulih, navodi udruga.

UBIUDR podsjeća da je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u izvješću o stanju hrvatske države i nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Hrvatskoga sabora 15. siječnja 1996. iznio podatak da je u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. u Republici Hrvatskoj bilo 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih. Pitanje je koliko su te brojke uistinu vjerodostojne, to prije što se po zakonu ne smiju objaviti ni imena poginulih, i koliko je stvarno ljudi dalo život za hrvatsku Domovinu, ističe UBIUDR.

Ta je udruga ponovno zatražila da se prigodom obilježavanja obljetnica vezanih uz Domovinski rat, a poglavito onih u Vukovaru i Škabrnji, pročitaju imena poginulih i nestalih, ocjenjujući da je i to jedan od načina da se istinom obrani oslobađanje i stvaranje hrvatske države.

Kad bi se pročitala imena poginulih i nestalih, ili se uoči tih dana objavio cjelokupni popis, i te kako bi se moglo vidjeti da je na slobodi još iznimno mnogo onih koji su u vrijeme rata činili zločine nad nevinim hrvatskim narodom, ili - bolje rečeno - uopće nisu sudski ili na druge načine procesuirani, ističe u priopćenju UBIUDR i zaključuje: "A govori se da svaka žrtva ima svoga zločinca! Pa, ako ima, gdje su?"

(Hina) pp/xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙