FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Roditeljima Liua Xiaoba nije dopušteno vidjeti sina u zatvoru

Autor: vrad
PEKING, 10. studenog 2010. (Hina/AFP) - Roditeljima dobitnika Nobelove nagrade za mir Liua Xiaoba nije dopušten redoviti mjesečni posjet sina u zatvoru, priopćila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Hong Kongu.

Obitelj Liua Xiaoba, disidenta i intelektualca kojemu je 8. listopada dodijeljena Nobelova nagrada za mir, predala je zahtjev da u srijedu posjeti Liua u zatvoru u Liaoningu, na sjeveroistoku Kine, ali nije dobila odgovor, ističe Informativno središte za ljudska prava i demokraciju.

Liuova braća Liu Xiaoguang i Liu Xiaoxuan te šurjak Liu Tong izjavili su za tu organizaciju kako strahuju da će im posjeti biti zabranjeni do svečanog uručenja Nobelove nagrade u Oslu 10. prosinca.

Dodjela Nobelove nagrade za mir Liuu Xiaobu, koji je u prosincu 2009. osuđen na 11 godina zatvora zbog "protudržavne djelatnosti", pošto je supotpisao "Povelju 08" za demokratsku Kinu, razbjesnila je kineski komunistički režim, koji ga smatra "zločincem".

Svečana dodjela nagrade održat će se u odsutnosti zatočenog laureata, čija je žena Liu Xia u kućnom pritvoru otkako je objavljena vijest o dodjeli nagrade.

Vlasti su pak spriječile skupinu aktivista za ljudska prava da ovih dana napuste Kinu, među kojima i odvjetnika Moa Shaopinga, bliskog Liuu, koji je u utorak vraćen iz pekinške zračne luke, odakle je, zajedno s profesorom prava Heom Weifangom, trebao otputovati na međunarodnu konferenciju u Londonu.

Ta su dvojica također potpisnici "Povelje 08".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙