FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norvežani "žale" zbog kineske reakcije na dodjelu Nobelove nagrade za mir

Autor: mhaj
OSLO , 15. listopada 2010. (Hina/AFP) - Šef norveške diplomacije Jonas Gahr Stoere u petak je rekao kako je kineskim vlastima poručio da "žali" zbog njihove reakcije na dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskome disidentu Liu Xiabou koji se nalazi u zatvoru te se ponovno zauzeo za njegovo oslobađanje iz zatvora.

Stoere je svoje stajalište iznio u petak tijekom sastanka s kineskim veleposlanikom u Oslu, tjedan dana nakon proglašenja dobitnika Nobelove nagrade, razdoblja u kojemu je Peking pojačao svojevrsne loše signale, otkazavši političke i kulturne susrete.

"Mislim da je tijekom današnjeg sastanka važno istaknuti da Norveška želi održati suradnju s Kinom na više razina i sektora u kojima postoje zajednički interesi. Žalim zbog kineskih reakcija tijekom proteklog tjedna. Smatram, a to sam i istaknuo da Kinezi trebaju preuzeti odgovornost za sve odluke koje mogu utjecati na naše odnose i zajedničke interese, nakon reakcije na odluku Nobelova povjerenstva", rekao je Stoere.

Tijekom sastanka, šef norveške diplomacije ponovio je poziv kineskim vlastima za oslobođenjem iz zatvora Lu Xiaoboa, osuđenog prošle godine na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina, "zbog podrivanja državnih vlasti".

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙