FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Kina "temeljno se ne slažu" oko Liua Xiaoboa

Autor: mtro
PEKING, 21. listopada 2010. (Hina/AFP) - Između Sjedinjenih Država i Kine postoji "temeljno neslaganje" u vezi sa zatočenim kineskim borcem za ljudska prava Liuom Xiaoboom, ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, rekao je u četvrtak u Pekingu američki ministar pravosuđa Eric Holder.

Holder boravi u službenom posjetu Kini, tijekom kojeg se sastao s nekoliko visokih kineskih dužnosnika, uključujući ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija i ministra državne sigurnosti Menga Jianzhua.

Holder je izjavio da se Liuov slučaj pojavio u razgovorima, ali nije bio glavna tema. "Taj slučaj se pojavio u razgovorima i radi se o temi o kojoj se SAD i Kina temeljno ne slažu", rekao je Holder na konferenciji za novinare.

"Predsjednik Barack Obama ima jasan stav o tom pitanju. Kina mora poštovati temeljna ljudska prava svih građana, uključujući i Liua", dodao je Holder.

Američki predsjednik Barack Obama je pozdravio dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboau i pozvao Peking da ga pusti iz zatvora. "Taj disident je svoju slobodu žrtvovao svojim uvjerenjima", naglasio je Obama u priopćenju.

Liu Xiaobo prvi je kineski državljanin kojem je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, a cijeli je slučaj razljutio službeni Peking.

Liu (54) izdržava 11-godišnju zatvorsku kaznu jer je bio jedna od autora "Povelje 08", dokumenta kojim se traži demokratizacija Kine.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙