FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unicredit izvijestio o padu tromjesečne dobiti, optimistične prognoze

Autor: gvla
MILANO, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Najveća talijanska banka Unicredit u srijedu je priopćila da joj je neto dobit u trećem tromjesečju smanjena za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani zbog pada dobiti od trgovanja koji je nadjačao utjecaj smanjenog izdvajanja za nenaplative zajmove.

Bančina neto dobit smanjena je u tri mjeseca do kraja rujna na 334 milijuna eura, s 394 milijuna eura koliko je iznosila u istome tromjesečnom razdoblju prošle godine. Najveći je uteg pritom bio pad dobiti od trgovanja na godišnjoj razini za 47 posto na 381 milijun eura.

Smanjena je i operativna dobit, za 3,5 posto na 6,494 milijarde eura, dok su neto prihodi od kamata, ključni izvor bančinih prihoda, ostali nepromijenjeni na 3,9 milijardi eura.

Pad dobiti nadjačao je utjecaj smanjenih izdvajanja za nenaplative zajmove na 1,6 milijardi eura, s 2,2 milijarde u odgovarajućem tromjesečju prošle godine.

Stopa adekvatnosti temeljnog kapitala, glavni pokazatelj financijske stabilnosti banke, iznosila je na kraju rujna 8,61 posto, u odnosu na 7,55 posto na kraju prošlogodišnjeg rujna.

U promatranom je razdoblju promijenjena bančina upravljačka struktura i bivšeg izvršnog direktora Allesandra Profuma zamijenio je u rujnu na tom položaju Federico Ghizzoni.

Profumo je počeo gubiti povjerenje dioničara i uprave već nakon priznanja da je banka podcijenila ozbiljnost situacije prilikom izbijanja globalne financijske krize prije dvije godine. U rujnu je izbio sukob s dioničarima oko vlasničkih udjela libijske središnje banke i stabilizacijskog fonda.

"Tromjesečje je i dalje teško, zbog nepovoljnih okolnosti na tržištu", upozorio je Ghizzoni u razgovoru s ulagačima. "Istodobno, s naše točke gledišta, Unicredit i dalje demonstrira izvanrednu čvrstoću zahvaljujući zemljopisnoj i diversifikaciji poslovanja. Još uvijek vidimo značajan potencijal za rast, posebno u regiji srednje i istočne Europe, i smatramo da smo u poziciji da ostvarimo još bolje rezultate u idućim tromjesečjima", dodao je.

Pojasnio je kako banka još nije predstavila novu poslovnu strategiju jer je još u izradi. Isključio je mogućnost povlačenja iz Njemačke, čije se gospodarstvo brzo oporavlja, ali je naglasio da postoji mogućnost odustajanja od slabijih tržišta ili razmjene imovine.

"Spremni smo razgovarati s drugim bankama o eventualnim razmjenama imovine, iako, iskreno, dosad ništa nije realizirano, no nemamo ništa protiv te ideje", kazao je.

Od ožujka 2008. banka je otpustila 20.000 zaposlenih, i to najviše u Italiji i Poljskoj. Nedavno je postigla sporazum s talijanskim sindikatima o smanjenju broja zaposlenih za dodatne 3.000 do 2013. radi uštede 190 milijuna eura troškova.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙