FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: prosječno poljoprivredno gospodarstvo koristi 5,7 hektara površina

Autor: tper
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u ovoj je godini koristilo 5,7 hektara poljoprivrednih površina, prethodni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. lipnja.

Poljoprivrednu aktivnost obavlja 232.328 poljoprivrednih gospodarstava i oni obrađuju 1,31 milijuna hektara poljoprivrednih površina.

Pritom 230.173 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koristi 1,1 milijun hektara poljoprivrednih površina, a 2.155 poslovnih subjekata korisiti 210 tisuća hektara, pokazuju podaci DZS-a.

Od ukupno korištene poljoprivredne površine (1,31 milijun hektara), najveći dio odnosi se na oranice i vrtove koji sa 892 tisuće hektara u ukupno korištenoj površini imaju udio od 68 posto.

Nešto više od četvrtine korištenih površina, odnosno 338 tisuća hektara, odnosi se na trajne travnjake. Statističari pritom napominju kako se ta površina odnosi na stvarno korištenu površinu te procjenjuju da je površina veća jer više gospodarstava zajednički koristi državno zemljište za ispašu stoke.

Pod trajnim nasadima, koji uključuju voćnjake, vinograde, maslinike, rasadnike i košaračku vrbu, bilo je 80 tisuća hektara, dok je tri tisuće hektara pod povrtnjacima (površine na kojima se uzgaja pretežno povrćen namijenjeno za potrošnju osobama koje žive u kućanstvu i uglavnom nisu namijenjeni za prodaju, a samo povremeni višak se prodaje izvan kućanstva).

Statistički podaci o broju stoke pokazuju da je sa stanjem 1. lipnja bilo 12,5 milijuna komada peradi, svinja je bilo 1,4 milijuna, a ovaca 885 tisuća. Goveda je registrirano 494 tisuće grla, a koza 112 tisuća.

Državni je zavod za stattistiku u procesu prilagodbe statistici EU-a u 2010. proveo istraživanje o strukturi poljoprivrednih gospodarstava. Podaci za poljoprivredna gospodarstva prikupljeni su uz pomoć anketara metodom intervjua na odabranom stratificiranom uzorku. Uzorak za poljoprivredna gospodarstva izabran je iz Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava. U osnovni skup obuhvaćena su gospodarstva koja raspolažu s više od 0,40 ha poljoprivrednog zemljišta i više od 0,5 stočnih jedinica.

Iz DZS-a objašnjavaju da je u uzorak odabrano oko 23.000 poljoprivrednih gospodarstava. Uzorkom je obuhvaćeno 98 posto korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica, napominje se u metodološkim objašnjenjima.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙