FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 8. studenog

Autor: dsta
ZAGREB, 7. studenog 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 8. studenog.

LONDON - Na jednom od najvećih i najvažnijih svjetskih turističkih sajmova "World Travel Marketu-WTM", koji se po 31. put održava u Londonu od 8. do 11. studenog, među pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svijeta svoju turističku ponudu za 2011. predstavlja i Hrvatska. Nositelj hrvatskog nastupa na WTM-u je Hrvatska turistička zajednica na čijem se štandu osim opće hrvatske turističke ponude predstavlja i ponuda pojedinih odredišta, hotelskih i drugih turističkih tvrtki, strukovne udruge te zračni prijevoznik Croatia Airlines. Ukupno se ove godine na WTM iz Hrvatske predstavlja 33 izlagača, samostalno ili u suradnji s HTZ-om. U sklopu prvog dana sajma na hrvatskoj konferenciji za novinare ministar turizma Damir Bajs i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić predstavit će rezultate hrvatskog turizma u ovoj sezoni te najaviti aktivnosti za iduću godinu (11,30 sati, prostor ExCel). U poslijepodnevnim satima planiran je sastanak ministra Bajsa i suradnika s predstavnicima britanskih touroperatera.

SPLIT - Počinje dvodnevna 4. međunarodna konferencija fondovske industrije, a uvodna tema skupa je "Gospodarski trenutak Hrvatske, tržište kapitala i fondovska industrija" (10 sati, hotel Le Meridien Lav ).

ZAGREB - Podaci o hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom prema županijama pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine 13 hrvatskih županija ostvarilo suficit, dok se najveći udio uvoza i izvoza već uobičajeno odnosi na grad Zagreb, koji ujedno ima najveći udio u vanjskotrgovinskom deficitu. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, najveći suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je Varaždinska županija i to u iznosu od 131,1 milijun eura. Slijedi Sisačko-moslavačka županija s viškom u robnoj razmjeni s inozemstvom u iznosu od 77,36 milijuna eura, dok je vanjskotrgovinski višak Vukovarsko-srijemske županije iznosio 75,3 milijuna eura, a 66,8 milijuna eura iznosio je suficit Istarske županije.

ZAGREB - U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno je boravilo ukupno 338 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo 5,3 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku pri čemu ne navode usporedbe s prošlom godinom. Riječ je o statistici nekomercijalnog turističkog prometa, koju Državni zavoda za statistiku objavljuje temeljem praćenja prijavljivanja osoba u kućama i stanovima za odmor koji su u privatnom vlasništvu i ne iznajmljuju se komercijalno turistima. Nešto malo više od 56 posto ukupnih devetomjesečnih dolazaka ili 189,6 tisuća u te kuće i stanove u Hrvatskoj odnosi se na strane turiste, koji su u tim nekomercijalnim smještajnim objektima ostvarili 43,1 posto od ukupnih noćenja ili 2,28 milijuna. Domaćih je turista u te kuće i stanove došlo 148,4 tisuće ili gotovo 44 posto, ali su s nešto malo više od 3 milijuna noćenja u ukupnim noćenjima imali veći udjel, od gotovo 57 posto. Prosječno je po dolasku bilo 16 noćenja, pri čemu su domaći turisti ostvarili prosječno 20, a strani turisti 12 noćenja.

dežurne urednice:

prije podne - Davorka Stanešić

poslije podne - Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙