FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi mogao koristiti vojnike umjesto privatnih zaštitara u Afganistanu

Autor: dhai
WASHINGTON, 26. listopada 2010.(Hina) - SAD razmatra mogućnost prebacivanja nekih američkih snaga u Afganistanu iz borbene u sigurnosnu ulogu, ako predsjednik Hamid Karzai ustraje u najavi zabrane rada privatnih zaštitara, izjavio je u utorak glasnogovornik Pentagona.

Vojska do sada nije primijetila narušavanja rada na razvojnim projektima, koji ovise o privatnim zaštitarima, rekao je glasnogovornik, pukovnik Dave Lapan, na brifingu za novinare u Pentagonu.

"Pratiti ćemo to ubuduće, kako bi u slučaju da ne mogu više imati privatne zaštitare, nastavili s time uz uporabu drugih sredstava, ili bi te aktivnosti trebalo prekinuti ili ograničiti", rekao je Lapan.

Upitan o korištenju američkih vojnika umjesto privatnih zaštitara, Lapan je odgovorio: "To je zasigurno jedna od mogućnosti".

Plan afganistanske vlade da od prosinca zabrani rad većine privatnih zaštitarskih tvrtki, izazvao ja zategnutost u odnosima Washingtona i Kabula.

Zabrana bi mogla ugroziti projekte pomoći koje SAD financira milijunima dolara kako bi se ojačala sposobnost afganistanske vlade da osigura infrastrukturu i usluge svojim građanima.

The New York Times je izvijestio u utorak da je ovoga vikenda napeti sastanak o problemu privatnih zaštitara između predsjednika Karzaija i generala Davida Petraeusa, zapovjednika snaga SAD i NATO-a u Afganistanu, završio s demonstrativnim odlaskom afganistanskog predsjednika.

"Ubuduće moramo imati veće reguliranje tih zaštitara, i promjenu oslonca s privatnih zaštitara na domaće snage sigurnosti, ali istodobno treba omogućiti da se važne operacije nastave. To pokušavamo učiniti", rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙