FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Hrvatska u 21 sat

Autor: gkat
ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nije želio danas komentirati istup bivšeg premijera Sanadera, već je tek poručio da u HDZ-u "nema drame ni komedije". "Ne želim", tek je u prolazu, na ulasku u Banske dvore, kratko odgovorio Šeks novinarima na upit želi i komentirati Sanaderov istup. Na upit je li drama u HDZ-u, Šeks je poručio: "U HDZ-u nije drama, a ni komedija!". Bivši premijer, a sada nezavisni zastupnik u Saboru Ivo Sanader danas je na konferenciji za novinare uz ostalo Šeksa optužio da je zloupotrebljavao pravosuđe. Sanader je od Sabora zatražio osnivanje istražnog povjerenstva koje bi istražilo navode Damira Polančeca da mu je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nudio blažu kaznu ako u svom iskazu bude teretio Sanadera, kao i ulogu predsjednice vlade Jadranke Kosor u tom slučaju. Ivo Sanader odbacio je medijske navode da ga bivši ravnatelj carine Mladen Barišić tereti da je primao novac izvučen iz javnih tvrtki. Ni potpredsjednik Vlade Milinović nije želio komentirati Sanaderov istup rekavši okupljenim novinarima da je bio na sjednici vlade i da ne zna pojedinosti. Upitan zašto se vraća natrag u vladu nakon sjednice, rekao je: "kao što znate, treba donijeti proračun". U vladi se, kako se doznaje, radi toga okuplja uže predsjedništvo stranke.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi. Ustavni je sud u travnju ove godine ukinuo odredbu po kojoj se vozače koji su u organizmu imali do 0,5 promila alkohola, ako bi počinili koji drugi prekršaj, bili kažnjavani za taj prekršaj, ali i za vožnju s tom količinom alkohola u organizmu. Izmjene pak predviđaju da se više za dopuštenu razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu vozači više neće kažnjavati za tu razinu alkohola, dok će se sve iznad te razine novčano kažnjavati. Po iznijetim podacima, od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je u prometu poginulo 356 osoba, što je gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine. Prošle je godine u prometu smrtno stradalo ukupno 548 osoba, što je, kako je rečeno, prvi put od 1965. godine da je broj poginulih na godišnjoj razini pao ispod 600.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je danas Saboru predložila da potvrdi ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) kojim bi se, umjesto iz državnog proračuna, zajmom EIB-a od 200 milijuna eura financirala domaća komponenta već odobrenih projekata koji će se sufinancirati iz pretpristupnih fondova EU (ISPA i IPA). Ukupni troškovi tih projekata procijenjeni su na 816,5 milijuna eura, a pritom će EIB putem zajma financirati domaću komponentu u iznosu 200 milijuna eura, 593,2 milijuna eura će biti sredstva europskih fondova dok će se preostalih 23,3 milijuna eura osigurati iz drugih izvora financiranja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Zajam EIB-a je na 25 godina uz pet godina počeka, a rok njegova korištenja je do kraja rujna 2015. godine.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila akcijski plan hrvatskog turizma u idućoj godini, a koji predviđa niz novih aktivnosti na međunarodnim tržištima pod geslom „Dođi u Hrvatsku“, mjere za domaće tržište pod nazivom „Ostani u Hrvatskoj“, te mjere za turistički nerazvijena područja kroz novi program „Upoznaj Hrvatsku“. Mjere iz akcijskog plana predviđaju uz ostalo programe za međunarodna tržišta koja uključuju organizirani zračni prijevoz u glavnoj sezoni te u pred i posezoni, a na domaćem tržištu primjerice ponudu domaćih agencija za školska putovanja, program za umirovljenike „Zlatne godine“, a predviđa i pokretanje uspostave središnjeg pretraživača hrvatske turističke ponude. Hrvatski turizam je u ovoj godini bio iznad prosjeka Europe, a 2011. suočit ćemo se s jakom konkurencijom i na nama je da branimo našu poziciju, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs.

ZAGREB - Vlada RH na zatvorenom dijelu današnje sjednice nije prihvatila Prijedlog programa restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Vlada RH je donijela Odluka o organizaciji Summita/Konferencije o procesu euroatlantskih integracija, koji će se održati u Dubrovniku, 8. i 9. srpnja 2011. godine. Za njegovu pripremu, organizaciju i provedbu određeno je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Vlada je donijela i Odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Republiku Hrvatsku. Naime, stranci koji su nositelji valjane schengenske dozvole boravka ili vize za kratkotrajni boravak privremeno ne trebaju vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku, ako ulaze brodovima na kružnom putovanju u svrhu turističkog posjeta. Ova Odluka vrijedi do 31. prosinca 2011. godine. Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U studenom 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga RH koji sudjeluju u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) te će se u mirovnu misiju UN-a u Indiju i Pakistan uputit u svojstvu vojnog promatrača na godinu dana jedan pripadnik Oružanih snaga RH.

ZAGREB - Vlada RH je na zatvorenom dijelu današnje sjednice Odlukom zadužila Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za izgradnju pristupne ceste prema tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. u Pićanu, u Istarskoj županiji, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Naime, hrvatska je Vlada s Vladom Kraljevine Danske potpisala međunarodni Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, 5. srpnja 2000. godine. Na temelju tog obvezujućeg dokumenta tvrtka Rockwool Adriatic može zatražiti od Republike Hrvatske obeštećenje, ukoliko se spomenuta pristupna cesta dužine 400 metara ne izgradi, navodi se u priopćenju. Vlada RH je u travnju 2010. godine prihvatila Program gospodarskog oporavka, iz kojeg je vidljivo kako su upravo prioriteti gospodarske politike unaprjeđenje ukupnog ulagačkog okruženja i snažna promocija i poticanje novih izravnih ulaganja u Hrvatskoj. Za daljnji razvoj investicijskog okruženja i povećanje atraktivnosti i konkurentnosti uvjeta koji udovoljavaju poslovnim potrebama potencijalnih ulagača, potrebno je kontinuirano aktivno raditi na uklanjanju prepreka za ulaganja, kao i na rješavanju konkretnih problema stranih ulaganja u Hrvatskoj. Stoga je neupitno da je izgradnja ove pristupne ceste u interesu Hrvatske, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Posebna stručna skupina utvrdila je da je policajac Nenad Šipušić napravio propuste u svom postupanju jer nadređenima nije prijavio da mu je Amir Mafalani desetak dana prije atentata na Ivu Pukanića najavio da će se u središtu grada dogoditi ubojstvo pa će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, dok bi se kriminalističkim istraživanjem trebalo utvrditi njegovu evenetualnu kaznenu odgovornost. Posebna stručna skupina utvrdila je također da izvješće Šipušića prije ubojstva ne bi bilo od korisiti za preventivno djelovanje radi sprječavanja ubojstva te da izvješće nakon ubojstva ne bi bilo od korisiti za kvalitetniju kriminalističku obradu, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je vodio stručnu skupinu. No, skupina je utvrdila da je Šipušić počinio propuste jer je postupao suprotno Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o policiji, pravilniku o načinu postupanja kao i metodologijskim uputama.

ZAGREB - Iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta i Građanskog odbora za ljudska prava (Goljp) danas su pozvali predstavnike lokalnih, županijskih i državnih vlasti, pa i hrvatskog predsjednika, da se očituju o, kako su rekli, najnovijem vandalizmu nepoznatih počinitelja u selu Prkosu u Karlovačkoj županiji gdje je već četvrti put oskvrnut spomenik žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941. U Prkosu Lasinjskom u Karlovačkoj županiji prije nekoliko dana uništene su mramorne ploče iznad spomen-kosturnice žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941., a po informacijama policije, spomenik je oštećen u noći s 31. listopada na 1. studenoga. Zoran Pusić iz GOLJP-a je na konferenciji za novinare je izjavio kako je zatvaranje očiju pred takvim primjerom mržnje, neukusa i neoustaštva opasnije od zatvaranja očiju pred korupcijom, te naveo da se ne mogu pomiriti s prijedlogom tamošnje policije da lokalna odnosno županijska vlast podnese prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja predmeta. "Tu se ne radi o oštećenju tuđe stvari, nego o ugrožavanju hrvatskih nacionalnih interesa", ocijenio je Pusić te pozvao hrvatsku vladu da to i pokaže sudjelovanjem u obnovi spomenika i slanjem svog predstavnika na komemoraciju žrtvama ustaškog terora što se svake godine održava 21. prosinca, na dan kad su 1941. dvije ustaške satnije odvele civile iz sela Prkosa u šumu Brezje gdje su ih ubili, a selo zapalili. Publicist Slavko Goldstein je ustvrdio kako nigdje kao u selu Prkosu nije bilo takva surova i brojna ubijanja neboračkog stanovništva - žena, djece i staraca - od ustaša koji su tada smaknuli oko 500 mještana. Vesna Teršelič iz Documente je predložila posebnu policijsku zaštitu za sutrašnji prosvjed, no Mičić je kazala da su o prosvjedu obavijestili policiju, ali da nisu tražili nikakvu posebnu zaštitu. U selu Prkosu, rečeno je, danas živi 35 mještana.

ZAGREB - Bivši zagrebački policajac Darko Džaja danas je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je početkom godine opljačkao tri sportske kladionice iz kojih je odnio nešto manje od 10 tisuća kuna. Kao posebno otegotnu okolnost sud mu je uzeo upravo činjenicu da je radio kao policajac, odnosno osoba koja bi trebala raditi na suzbijanju kriminala. Ipak, kazna manja od zakonom propisane određena mu je jer je priznao kazneno djelo, pokajao se i osjetio potrebu da se ispriča zaposlenicama koje je opljačkao.Osim toga ranije nije bio kažnjavan, a u vrijeme zločina bio je smanjeno ubrojiv zbog ovisnosti o alkoholu, kazala je sutkinja Martina Maršić. Džaji je zbog toga, uz zatvorsku kaznu i povrat opljačkanog novca, dosudila i obavezno liječenje od alkoholizma koje će trajati sve dok ne izađe iz zatvora. Sportske kladionice u Sesvetama i Dubravi Džaja je opljačkao tijekom veljače. U pljačke je odlazio maskiran kapom i s prebačenim šalom preko lica, dok je u ruci držao pištolj. Jedno je razbojstvo počinio na bolovanju, a druga dva dok je radio. Iskusni kriminalistički policajac, koji je u dugogodišnjoj karijeri radio na mnogim značajnim slučajevima, u ranijem je disciplinskom postupku izbačen iz policije, a u svojoj je obrani tvrdio da se niti jednog zločina ne sjeća jer je bio pijan.

ZAGREB - Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, jedina politološka znanstveno-nastavna institucija u Hrvatskoj, obilježio je danas svečanom sjednicom 48. obljetnicu osnutka i Dan fakulteta. Utemeljen je 1962. kao prvi politološki fakultet u Hrvatskoj, istaknuo je u pozdravnoj riječi dekan Nenad Zakošek, istaknuvši kako je od tada postao mjestom znanstvenih istraživanja političkih promjena, prateći krizu komunizma i slom Jugoslavije, uspostavu hrvatske države i pluralističke izborne scene. Naglasio je značenje obiju sastavnica Fakulteta - studija politologije s 48-godišnjom tradicijom, ali i studija novinarstva koji ove godine obilježava 35. obljetnicu. Obje sastavnice imaju veliko značenje u znanstvenom području, ali i u odgoju studenata za slobodarske i demokratske vrijednosti, rekao je Zakošek. Svečanoj sjednici, uz članove akademske zajednice i uglednike iz javnog i političkog života, nazočan je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je u prigodnom govoru istaknuo "stručnost, etičnost i neovisnost", kao najvažnije osobine završenih studenata politologije i novinarstva.

ZAGREB - Sudionici okruglog stola "Političko novinarstvo u Hrvatskoj: tri desetljeća promjena. Tehnologija-tržište-standardi" na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti ocijenili su da se u novinarstvu ne osjeća pritisak same politike, koliko korporacija i reklama. O tehnološkim promjenama koje su utjecale na izvještavanje u politici u Hrvatskoj, standardima u političkom novinarstvu nekad i danas govorili su Elizabeta Gojan (Hrvatska televizija), Neven Šantić (Novi list), Tomislav Klauški (Index.hr), Đivo Đurović (RTL), Boris Rašeta (24 sata) i Jelena Berković (bivša novinarka Radija 101). Ističući kako bez medija, kakvi god bili, nema demokracije Šantić je kazao da u novinarstvu sve više raste ekonomski pritisak što otvara prostor za ljudsku i profesionalnu korupciju. Da politički pritisci funkcioniraju 'finije' nego prije smatra Jelena Berković ocjenivši da su pritisci oglašivača na medije isti kao 90-tih godina prošlog stoljeća. Upozorila je da su i dalje nepoznati vlasnici pojednih medija i njihovi interesi, a zbog, kako smatra, negativne selekcije sve je teže zadržati profesionalne standarde u novinarstvu. Na pitanje koliko su novinski portali demokratizirali svijet novinarstva Đurović smatra kako su portali donijeli pozitivne, ali i negativne promjene u novinarstvu. Pozitivnim draži to što su portali razbili iluziju da netko zato 'što je Bogom dan' može posjedovati informaciju dok je negativno to što svatko za 'tri dolara' može zakupiti internetski prostor i objavljivati što želi. Upozorio je na govor mržnje i raznih oblika diskriminacije koji se često pojavljuje u komentarima objavljenim na internetu kao reakcija na novinarske tekstove. Upitan imaju li njegovi komentari politički utjecaj, Tomislav Klauški misli da ih imaju. Znakovitim je ocijenio da je 30. lipnja 2009. napisao tekst u kojem se upitao kada će tadašnji premijer Ivo Sanader podnijeti ostavku, a on je to učinio dan poslije. No, Klauški ne smatra da je Sanader ostavku podnio zbog njegova komentara. Ocijenio je da uglavnom lijevi političari kritiziraju njegove tekstove. Elizabeta Gojan i Boris Rašeta istaknuli su važnost javnih medija, posebno HRT-a, u Hrvatskoj. Tijekom diskusije sudionici naveli su opasnost medijskog populizma za novinarstvo te istaknuli važnost zadržavanja profesionalnosti novinara i novinarske etike. Upozorili su kako je zbog 'žutila' u medijima došlo do umjetne smjene novinarskih profesionalaca mladim ljudima kojima se može manipulirati.

(Hina) xgkat ygkat

An unhandled error has occurred. Reload 🗙