FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Krajem listopada na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 304.479 nezaposlenih osoba, što je 14.976 osoba ili 5,2 posto više nego prethodnog mjeseca, a 31.214 osoba ili 11,4 posto više nego u listopadu prošle godine. Povećanje nezaposlenosti uobičajeno je u ovo doba godine zbog sezonskog karaktera turističkih i pratećih uslužnih djelatnosti, što potvrđuje činjenica da je većina novoevidentiranih nezaposlenih osoba došla po isteku ugovora o radu na određeno vrijeme, te s područja djelatnosti sezonskog karaktera i iz turističkih županija, napominje HZZ. Ipak, dodaju, rast nezaposlenosti ove je godine usporen u odnosu na lani i u listopadu prošle godine rast je bio 19,6 posto, a ove 11,4 posto. U listopadu se u evidenciju nezaposlenih prijavila 33.571 osoba, što je 14,6 posto više nego prethodnog mjeseca, te 6,2 posto više nego u listopadu 2009. Iz evidentirane je nezaposlenosti otišlo 18.595 osoba, što je 19,6 posto manje nego prethodnog mjeseca a 6 posto više nego u listopadu prošle godine. Zbog zapošljavanja (bilo po ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada) evidenciju je napustilo 9.737 osoba.

ZAGREB - Razgovorima u Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci Misija Međunarodnog monetarnog fonda započela je danas svoj jednotjedni boravak u Hrvatskoj u okviru redovnih konzultacija po članku IV. Statuta MMF-a. Kako se doznaje, u nastavku posjeta, koji će potrajati do 12. studenog, predviđeno je po nekoliko razgovora članova Misije MMF-a u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija, zatim razgovori s predstavnicima Vlade, Ureda predsjednika, Sabora, s predstavnicima nekoliko većih banaka, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ekonomskom institutu i Institutu za javne financije, te u još nekoliko državnih institucija, kao i s predstavnicima Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, Ureda Europske banke za obnovu i razvitak, Delegacije EU u Hrvatskoj. Tijekom tih susreta, kako se neslužbeno doznaje, razgovarat će se o najnovijim makroekonomskim pokazateljima i projekcijama monetarne i fiskalne politike za predstojeće razdoblje, kao i s mjerama koje se poduzimaju za prevladavanje krize i oporavak gospodarstva.

LONDON - Hrvatska je ove godine s britanskog tržišta zabilježila dobre turističke rezultate s porastima dolazaka i noćenja, a britanski su je turistički profesionalci prepoznali i preporučuju je kao najbolje nadolazeće odredište bliže Britaniji za putovanja i odmor i u idućoj godini dodijelivši joj nagradu "Travel Agent Awards". Istaknuto je to na hrvatskoj konferenciji za novinare održanoj u sklopu danas otvorenog jednog od najvećih svjetskih turističkih sajmova "World Travel Marketu" (WTM) koji se do 11. studenog održava u Londonu. Nagradu su na konferenciji su primili ministar turizma Damir Bajs te direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić koji su istaknuli da će i iduće godine kao i ove na tom tržištu biti najvažnija suradnja s touroperaterima i aviokompanijama. Za njih je, kako je kazao Bajs, danas u službenom glasilu WTM-a i nekim drugim britanskim tiskovinama objavljen natječaj HTZ-a za udružene turističke aktivnosti za 2011. To je dio Akcijskog plana za turizam i mjera za turističku 2011. kojim Hrvatska iduće godine želi zadržati stečenu konkurentnost u europskom turističkom okruženju, dodao je. Hrvatska i njenih 33 izlagača na turističkom sajmu u Londonu predstavlja se među ukupno više od pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svijeta.

SPLIT - Na 4. međunarodnoj konferenciji fondovske industrije, koja je danas počela s dvodnevnim radom u Splitu, Borislav Škegro, savjetnik za gospodarstvo predsjednice Vlade, najavio je da se mogu očekivati dobre vijesti za mirovinske fondove. "Vlada u ovim kompliciranim vremenima nastoji provesti program gospodarskog oporavka u kojem se važan dio odnosi na fondovsku industriju, odnosno mirovinske fondove i siguran sam da ćemo u budućnosti imati dobre vijesti u tom području", rekao je kratko Škegro koji je je na ovom skupu izaslanik premijerke Jadranke Kosor. Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Samodol je istaknuo kako će se u Hrvatskoj morati izmijeniti Zakon o investicijskim fondovima jer, kako je rekao, imamo specifičnu regulativu u odnosu na Europsku uniju. "Ključno je pitanje jamstava jer u Hrvatskoj kod investicijskih mirovinskih fondova praktički nema pokazatelja učinkovitosti kapitala", kazao je.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva reagiralo je danas na medijske napise u kojima se u kontekstu studije koju je naručilo to ministarstvo spominje moguća privatizacija HEP-a opovrgavajući da je riječ o tajnoj studiji te ističući da je studija trenutno u fazi recenzije, da cilj Ministarstva nije postupak privatizacije već isključivo usklađivanje elektroenergetskog sektora sa zahtjevima EU zakonodavstva. "Ministarstvo gospodarstva nije razmatralo niti poduzelo ni jedan korak koji bi se odnosio na privatizaciju HEP-a te se Studija uopće ne bavi privatizacijom već samo modelima restrukturiranja elektroenergetskog sektora", navodi se u priopćenju. Mediji prenose da se tom 'tajnom' studijom predlaže izdvajanje iz HEP-a prijenosa, distribucije i opskrbe električnom energijom i osnivanje zasebnih tvrtki te kako je to uvod u privatizaciju HEP-a. Iz Ministarstva naglašavaju da studija nije tajna, da je dostavljena na mišljenje HEP-u i nekim institucijama, da je sada u fazi recenzije kod Energetskog instituta Hrvoje Požar te da "ne predstavlja mišljenje Ministarstva nego je viđenje konzultanata". Naglašava se i da donošenjem Zakona o prestanku važenja Zakona o privatizaciji HEP-a ne postoji posebni zakonodavni okvir koji uređuje pitanje privatizacija HEP-a pa privatizacija također nije moguća.

ZAGREB - Na Tržištu novca ponuda novca je i dalje visoka, a potražnja skromna, tako da je kamatna stopa za prekonoćne pozajmice pala ispod razine kamate za prekonoćni depozit kod središnje banke. Ukupno je danas prijavljeno 33,1 milijun kuna potražnje, što je 40 posto manje nego u petak. Istodobno, ponuda je dosegnula 213,1 milijun kuna, odnosno 15 posto više. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini od 8,6 milijuna kuna, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,4 posto, što je 0,06 postotnih bodova manje nego u petak. Odobreno je i 4,5 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana, pri čemu je kamata bila 3,58 posto. Unatoč višku ponude, nepodmireno je ostalo 20 milijuna kuna potražnje. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 13,1 milijun kuna, dok je prosječna kamatna stopa porasla s u petak zabilježenih 0,43 na 1,49 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno tek 8,9 milijuna kuna prometa, a u cijelosti se odnosi na redovni promet. To je najniži redovni promet ostvaren na Burzi od 20. listopada ove godine. Vrijednosti dioničkih indeksa blago su korigirane i to sa suprotnim predznacima. Tako je vrijednost Crobexa pala za 0,32 posto, na 1.875,08 bodova, dok je Crobex10 trgovanje završio s neznatnim rastom od 0,01 posto, na 1.001,14 bodova. O niskoj likvidnosti Burze na početku ovog tjedna govori i podatak da je tek dionica HT-a uspjela ući u krug milijunaša s prometom od 2,14 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla za 0,19 posto, na 269,50 kuna. Po prometu slijedi dionica Belja koje je prodano za 881,3 tisuće kuna, a cijena te dionice je porasla za 0,31 posto. Dionicom Ine ostvareno je 813,3 tisuće kuna prometa, uz pad cijene za 0,55 posto. Na vrijednosti je izgubila i dionica AD Plastika, za 1,74 posto, a promet tom dionicom iznosi 696,6 tisuća kuna. Više od 590 tisuća kuna prometa ostvarila je dionica Ericsson Nikole Tesle čija je cijena pala 0,39 posto, dok blagi rast cijene bilježe dionice Uljanik plovidbe i Dalekovoda, obje za 0,71 posto i obje s prometima nešto većim od 400 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙