FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

PULA

Uprava "Glasa Istre" zabranila je jutros radnicima te tvrtke, koji od jučer štrajkaju, da uđu u redakcijske prostore u Puli, a to je dopušteno samo radnicima pod radnom obvezom i glavnoj sindikalnoj povjerenici Maši Jerin, dok se ostali novinari, fotoreporteri, tehničari i drugi zaposlenici nalaze pred zgradom. Radnici "Glasa Istre" na pulskoj Rivi, pred zgradom u kojoj se nalazi redakcija te na gradskoj tržnici, građanima dijele besplatan primjerak svojih novina "Glas Štrajka", koji je tiskan u pet tisuća primjeraka. Glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin u izjavila medijima, na pulskoj Rivi, rekla je kako su radnicima u štrajku od jutros stavljene izvan uporabe kartice za ulaz u tvrtku, a jučer je član uprave "Glas Istre novine" d.o.o. Dražen Žmak popisivao zaposlenike koji štrajkaju. "U redakciji smo jučer uočili šest ljudi koji nisu iz 'Glasa Istre'. Oni su na dva tjedna angažirani da rade za vrijeme štrajka, a djeluju u uredu glavnog urednika Ranka Borovečkog", istaknula je Jerin. Dodala je kako od jučer nedostaju dva računala iz tehničke službe, ključna za uređivanje novina, koji se, po informacijama sindikata, nalaze u uredu glavnog urednika. O nestanku računala sindikat je izvijestio policiju. Sindikalna povjerenica Jerin je ustvrdila kako je uprava Novog lista "upravi 'Glasa Istre' omogućila preuzimanje nekih stranica pa i rubrika, koje prije nisu bile obuhvaćene međuredakcijskom razmjenom". Po njezinim riječima novine od jučer radi član uprave Albert Faggian koji je, kako je rekla, "tvrtku kupio za kunu, zajedno sa starom upravom koja i dan danas sjedi u novoj upravi i koja je upropastila 'Glas Istre' sa 100 milijuna kuna duga".

PULA

Član uprave "Glasa Istre d.o.o." Albert Faggian danas je u izjavi za novinare obrazlažući odluku o zabrani ulaska novinara u štrajku u redakciju kazao kako su tijekom jučerašnjeg dana izbrisani pristupni kodovi na dva računala kako bi se, kako je rekao "spriječio rad onih koji žele raditi". "Ovo što se događa je tužno stanje koje se ne bi smjelo događati u Hrvatskoj. No, uprava zahtjeve sindikata ne može prihvatiti, jer novaca nema," poručio je Faggian dodavši kako za radnike u štrajku neće biti reperkusija, osim što neće biti plaćeni za dane štrajka. Po njegovim riječima izlazak novine sa pet puta manje ljudi, za njega je potvrda da je broj zaposlenih u Glasu Istre prevelik. Faggian je ujedno kazao kako se tehnološki višak, a govori se o tridesetak prekobrojnih, neće utvrđivati bez dogovora sa sindikatom. "Da je broj zaposlenih u Glasu Istre prevelik dokazuje i današnji broj koji je pripremljen s bitno manjim brojem ljudi" - zaključio je Albert Faggian koji je komentirajući iskazanu potporu građana štrajkašima kazao kako je to zapravo dokaz da javnost podržava slobodu medija, što uostalom podržava i on osobno. Gradonačelnik Pule Boris Miletić danas je komentirajući štrajk radnika Glasa Istre ustvrdio kako načelno podržava svakoga koji se bori za svoja prava. "Mora se naći nekakav kompromis, svi mi zbog krize moramo štediti, i u javnom i u privatnom sektoru, no nitko ne voli kada mu se umanjuju primanja", kazao je Miletić. Dodao je kako je radnicima Glasa Istre koji su u štrajku poručio da ukoliko smatraju da Grad Pula ili on osobno mogu pomoći, "njegova su vrata otvorena" kao što su bila otvorena za djelatnike Peveca, TESU-a i Alatnice kada su bili u štrajku.

ZAGREB

Predsjednici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Radimir Čačić danas su, nakon sastanka tzv. kastavske oporbene skupine, prozvali Vladu da priprema još jedan loš i po Hrvatsku štetan državni proračun, onaj za iduću godinu. "Najavljuje se još jedan disfunkcionalan i štetan proračun za Hrvatsku", izjavio je Milanović nakon gotovo dvosatnog sastanka "kukuriku koalicije" u SDP-ovoj središnjici, kojemu su, uz čelnike SDP-a, nazočili i čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Istaknuo je da je riječ o redovnom sastanku oporbenih stranaka, na kojemu se, među ostalim, razgovaralo o aktualnim temama vezanim uz gospodarstvo, borbi protiv korupcije, funkcioniranju pravosuđa, te vladinim projekcijama proračuna za 2011. I Čačić je ocijenio kako te projekcije potvrđuju da Vlada nema nikakve ambicije ni strategije kako pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. "Vlada je potpuno jasno, čvrsto i bez ostatka, potvrdila da nema nikakve ambicije, vizije, znanja, strategije i želje da Hrvatsku izvuče iz ovog gliba u koji je dovela hrvatsko gospodarstvo", rekao je predsjednik HNS-a. Upitan bliži li se Hrvatskoj, s obzirom na aktualnu situaciju, MMF u idućoj godini, odgovorio je da je MMF već odavno poželjan u Hrvatskoj, "jer s ovom vladom osim MMF-a ništa i ne možemo očekivati".

SPLIT

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević je izjavio kako splitski SDP traži da se utvrdi uloga vlasti i policije u aferi Brodosplit. Jurjević smatra da je zbog stanja u zemlji i društvu krajnje vrijeme da se raspišu izbori jer je, kako kaže, uvjeren da će na tim izborima sadašnja vlast, koju naziva "kukulele" koalicija, biti demokratski smijenjena. Nužnost njihova odlaska s vlasti više nije samo političko nego i moralno pitanje, jer je, ako je i legalna, izgubila svoj legitimitet, ocijenio je Jurjević. Pritom je upozorio na visoku stopu nezaposlenosti te, kako je rekao, crnu budućnost koju Hrvatskoj proriču stratezi. "Zabrana ugovaranja novih brodova zapravo je likvidacija brodogradilišta na što je pristala naša vlada, ocijenio je Jurjević dodajući kako je SDP protiv toga jer drže "da od brodogradnje trebamo dobivati, a ne gubiti".

ZAGREB

Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" pozvala je društvene strukture na ozbiljnu borbu protiv korupcije, bez stvaranja moralne panike koja bi nas, kako napominje, mogla dovesti u još goru situaciju od one u kojoj se nalazimo. "Ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese ljudima', rezultat je opća društvena nesigurnost, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i gospodarska stagnacija", ističe se u izjavi "Mito, korupcija i klima u društvu", predstavljenoj na današnjoj konferenciji za novinare. U takvim okolnostima, kako poručuje Komisija, stvara se klima nesigurnosti i nepovjerenja u kojoj je nemoguće ostvariti bilo kakav, a pogotovo ne brz gospodarski razvoj i oporavak. Uz apsolutnu potporu vladinim nastojanjima na suzbijanju korupcije, Komisija smatra da se hrvatsko društvo mora orijentirati na bit problema - a to je promjena morala, sustava vrijednosti i opće društvene klime. U toj borbi, ističe, moraju sudjelovati svi segmenti društva počevši od obitelji, Crkve i škole, a ne samo policija i pravosuđe. Komisija posebno poziva medije da zaštite dostojanstvo obitelji osumnjičenih ili osuđenih za kriminalne radnje, a zakonodavca da bolje riješi zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda građana, podvrgnutih medijskom linču, kojima je jedina krivnja to što su djeca, supružnici, rođaci osumnjičenih ili osuđenih građana Hrvatske.

ČAKOVEC

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić i međimurski župan Ivan Perhoč potpisali su sporazum o sufinanciranju programa izrade dokumentacije za sustav natapanja Prelog - Donji Kraljevec vrijedan devet milijuna kuna. Program obuhvaća izradu projektne dokumentacije te postupak pribavljanja svih potrebnih dozvola, u čemu mjerodavno ministarstvo sudjeluje s 80, a Međimurska županija s 20 posto. Sporazum osigurava natapanje 2500 hektara, a dio je Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH, cilj kojega je izgradnja infrastrukture i primjena uzgojne mjere natapanja na 60 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta do kraja 2025. U Međimurskoj županiji u natapne sustave u razdoblju 2007.-2010. uloženo je 28 milijuna kuna u općinama Strahoninecu i Nedelišću, a u 2011. planirano je još 1,1 milijun kuna. Izgradnja natapnog sustava Prelog - Donji Kraljevec planira se u razdoblju od 2011. do 2013.

SISAK

U Hrvatskom centru za razminiranje (HCR-u) u Sisku danas je na prigodnoj svečanosti potpisan Memorandum o razumijevanju između tog centra i njemačke humanitarne udruge Arbeiter-Samariter-Bund-Deutschland (ASB), po kojem njemačka vlada za razminiranje u Hrvatskoj preko ASB-a ove godine daje novčanu potporu od 530 tisuća eura. Uz to, njemačka je vlada za 2010. odobrila još 200 tisuća eura za razminiranje minski sumnjivih područja u Hrvatskoj. Njemačka pomaže razminiranje u Hrvatskoj od sama osnutka HCR-a, 12. godina zaredom, i do sada je, bez ovogodišnje pomoći, darovala 7,825 milijuna eura, čime je razminirano 5,5 četvornih kilometara minski sumnjivih prostora. Memorandum o razumijevanju, u nazočnosti njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj dr. Bernda Fischera i vojnog izaslanika pukovnika Ralfa Horsta Mayera, potpisali su zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić i voditelj ASB-ova ureda za jugoistočnu Europu u Hrvatskoj Wolfgang Raschka.

DUBROVNIK

Na jučer održanim izborima za gradske kotare i mjesne odbore u Dubrovniku najviše uspjeha imala je koalicija HDZ-HSS, koja je od osam gradskih kotara pobijedila u pet, dok je koalicija SDP-HNS-HSU pobijedila u tri. U svih osam gradskih kotareva i 17 mjesnih odbora na području grada Dubrovnika, koalicija HDZ-HSS dobila je 129 mandata, koalicija SDP-HNS-HSU 38 mandata, a sve nezavisne liste 40 mandata. Od ukupno 43.233 birača na području grada Dubrovnika glasovao je 4.761 birač ili 11,8 posto biračkog tijela. Koalicija HDZ-HSS pobijedila je u gradskim kotarima Grad, Montovijerna, Gruž, Komolac i Mokošica, a koalicija SDP-HNS-HSU u gradskim kotarima Lapad, Pile-Kono te Ploče. Na vlasti u gradu Dubrovniku su HNS, SDP, HSLS, HSU i Nezavisna lista Pere Vićana.

ZAGREB

Ustavni sud djelomično je prihvatio ustavnu tužbu vlasnice tvrtke "Fimi media" Nevenke Jurak na odluku o produljenju istražnog zatvora, no ona zasada ipak ostaje u Remetincu, doznaje se danas od njenog odvjetnika Krešimira Vilajtovića. Nevenki Jurak istražni je zatvor prije dva mjeseca produljen zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela te utjecaja na svjedoke koji još nisu ispitani u aferi "Fimi media". USKOK sumnja da su preko te tvrtke iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna kuna. Po riječima odvjetnika Krešimira Vilajtovića Ustavni je sud ukinuo rješenje Županijskog suda prema kojemu je Nevenka Jurak zatvorena zbog opasnosti da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo. No, potvrdio je mišljenje suda da bi mogla utjecati na svjedoke koje još nisu ispitali USKOK-ovi istražitelji. No, kako joj produljenje istražnog zatvora na koje se žalila Ustavnom sudu istječe 9. studenoga sutra će se na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odlučivati hoće li biti puštena na slobodu. Branitelji Nevenke Jurak ustavnu su tužbu podnijeli ističući da su joj odlukom o zadržavanju "iza rešetaka" povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

OSIJEK

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je sudac Darko Krušlin proglasio krivim policajca Jugoslava Seperovića, čiji je 12-godišnji sin teško stradao nakon što je aktivirao ručnu bombu koju je našao na tavanu obiteljske kuće u Bilju, gdje je Seperović nedozvoljeno držao cijeli arsenal oružja, te ga nepravomoćno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine s kušnjom od pet godina. Za kazneno djelo protiv opće sigurnosti Sud je Seperovića osudio na godinu i pol godina zatvora, te godinu dana za nedozvoljeno držanje oružja, odnosno jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, uvjetno na pet godina zatvora. Obrazlažući presudu, sudac Krušlin je rekao kako je Sud uvažio kao olakotne okolnosti iskreno priznanje kaznenih djela okrivljenika, te što posljedice tih djela teško pogađaju i samog okrivljenika. Optužnica je policajca Jugoslava Seperovića teretila za obiteljsku tragediju koja se dogodila u svibnju mjesecu ove godine u Bilju, gdje je njegov 12-godišnji sin na tavanu obiteljske kuće pronašao oružje i aktivirao ručnu bombu. Dječak je zadobio teške tjelesne ozljede desne šake kao i niz ozljeda po cijelom tijelu, te mu je život bio ugrožen. Policajcu je oduzeta velika količina oružja, a PU Osječko-baranjska nakon tog teškog događaja udaljila ga je s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka koji još traje, a koji prema riječima Edite Roterbauer, glasnogovornice može trajati do godinu dana. Nažalost, to nije prva tragedija u obitelji policajca Seperovića, čiji je isti malodobni sin kada je imao četiri godine iz pištolja kojeg je Seperović napunjenog ostavio nadomak djetetu pucnjem u glavu usmrtio svoju majku. Metak je ispaljen iz službenog pištolja, te je i tada pokrenut kazneni postupak, ali je granični policajac Jugoslav Seperović tada oslobođen optužbi uz obrazloženje kako bi zatvorska kazna nanijela još veću štetu djetetu.

VINKOVCI

Iz zgrade Općinskog suda u Vinkovcima jutros je pobjegao 28-godišnji okrivljenik iz Nuštra i pritom ozlijedio jednog od dvojice pravosudnih policajca koji su ga doveli na suđenje, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Krunoslav Žgela. Po Žgelinim riječima, 28-godišnjak je u hodniku suda u jednom trenutku odgurnuo pravosudne policajce i lakše ozlijedio jednoga od njih, a zatim je pobjegao iz zgrade suda. Policija traga za bjeguncem. U Općinskom sudu se doznaje da je on iz zgrade suda pobjegao pošto je odgođena glavna rasprava u sudskom postupku u kojem mu se sudilo za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprava i teške krađe. Na općinski sud okrivljenik je doveden iz kaznionice u Lepoglavi, u kojoj je izdržavao kaznu. Glasnogovornik Žgela je također rekao da je okrivljenik poznat policiji po počinjenju više kaznenih dijela.

VINKOVCI

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je kako je prošli vikend na autocesti A3 Zagreb-Lipovac kod Županje, na mjestu gdje je brzina ograničena na 130, zabilježeno da su dvojica vozača vozila znatno brže - jedan 223, a drugi 248 kilometara na sat. Službenim automobilom "presretačem" u petak je zaustavljen 43-godišnjak iz Biograda, koji je osobni automobil marke BMW zadarskih registarskih oznaka vozio brzinom od 223 kilometra na sat. U subotu je, također "presretačem", zaustavljen 40-godišnji srbijanski državljanin, koji je osobni automobil srbijanskih registarskih oznaka vozio brzinom od 248 kilometara na sat. Protiv vozača bit će poduzete zakonom predviđene mjere, izvijestila je policija.

OSIJEK

Rektorski zbor visokih učilišta RH na današnjoj je sjednici u Osijeku podržao nastavak reforme visokog obrazovanja, koji se očituje kroz tri zakonska prijedloga: Zakona o sveučilištima, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanosti.Predstavljajući zaključke sjednice predsjednica Zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik u izjavi novinarima kazala je kako će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, na temelju dosadašnje rasprave, napraviti konačni nacrt ovih zakonskih prijedloga te s njima upoznati akademsku zajednicu. Dodala je kao Rektorski zbor smatra kako treba apsolutno nastaviti sa započetim reforsmkim procesima, u skladu sa strategijom razvoja znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs kazao je novinarima kako je, unatoč početnim protivljenjima ovih zakonskim prijedlozima, od strane nekih skupina, u dosadašnjoj raspravi prikupljeno više od 1.000 komentara, koje analiziraju stručne skupine Ministarstva. Kad to bude gotovo, u suradnji s akademskom zajednicom, priredit ćemo konačni nacrt zakona, a nakon toga uputiti ih u Hrvatski sabor, gdje idu u redovito čitanje, i nisu nikakva opasnost ili preduvjet za otvaranje ili zatvaranje, bilo kojih pregovaračkih poglavlja s EU, ustvrdio je ministar Fuchs.

ZAGREB

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestitala je Radi Borić, izvršnoj direktorici Centra za ženske studije, na izboru za jednu od sedam najmoćnijih feministica svijeta Magazina Forbes. "Razveselila me vijest o Vašem izboru na listu najmoćnijih feministica svijeta Magazina Forbes, kao ključne europske aktivistice i jedne od pokretačica Centra za žene žrtve rata", navodi premijerka Kosor u pismu. Drži kako to ugledno priznanje svjedoči o važnosti djelovanja Rade Borić na području promicanja prava i ravnopravnosti žena u svim životnim aspektima. "Jedan od najvažnijih čimbenika u postizanju pune ravnopravnosti spolova, borba je protiv nasilja nad ženama i uklanjanje svih oblika diskriminacije žena, i želim Vam čestitati na Vašem nesebičnom, ustrajnom i hrabrom angažmanu u tom kontekstu", piše premijerka. Magazin Forbes je u sklopu svog izbora najmoćnijih ljudi svijeta objavio sedam najmoćnijih feministica i feminista svijeta, a za izbornicu su pozvali spisateljicu, performericu i aktivisticu Eve Ensler, autoricu "Vagininih monologa". U izabrano društvo uvrštena je i dugogodišnja članica Centra za ženske studije, lingvistkinja i međunarodna aktivistkinja Rada Borić, koja je predstavljena kao ključna europska aktivistica i jedna od pokretačica Centra za žene žrtve rata.

ZAGREB

Tridesettreći međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber održat će se u 5. i 6. paviljonu na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 10. do 14. studenoga, izjavila je danas na konferenciji za novinare direktorica ZV-a Mirela Bartolec. Napomenula je kako će sajam trajati pet dana, a na njem će svoje knjige izlagati 250 nakladnika iz osam zemalja. Paviljoni će biti prepuni izlagača kao i prošle godine, rekao je voditelj projekta ZV-a Zoran Ušurić te dodao kako će mnogi nakladnici, osim na središnjoj pozornici, svoje knjige predstavljati i na vlastitu štandu. Napomenuo je kako je ulaz na Interliber besplatan te ocijenio kako očekuje više od sto tisuća posjetitelja. Ušurić je istaknuo i kako je pristup ZV-a velikim i malim izdavačima isti te dodao kako im je u dogovoru omogućeno plaćanje sa zakašnjenjem od 90 dana. Dodao je kako je u šestom paviljonu, na sjevernoj strani, predviđen prostor za izložbe i radionice, koje su ove godine posvećene slikovnicama. Na ovogodišnjem Interliberu svoje će knjige izlagati nakladnici iz Austrije, BiH, Irana, Njemačke, SAD-a, Srbije, Velike Britanije i Sjeverne Irske te Hrvatske. Sajam se može posjetiti od 9 do 19 sati, a u subotu i nedjelju do 21 sat. Interliber se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog ministarstva kulture, a svečano će ga otvoriti u srijedu, u 11 sati, na pozornici u 6. paviljonu ministar kulture Božo Biškupić.

ZAGREB

Hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, nakon glasovanja 2200 članova Europske filmske akademije, nominirana je u kategoriji Najbolje europske glumice 2010. za ulogu Lune u filmu "Na putu" redateljice Jasmile Žbanić, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar. Osim Zrinke Cvitešić nominirane su njemačka glumica Sibel Kekill za ulogu u filmu "When we leave" redatelja Feoa Aladaga, britanska glumica Lesley Manvile za ulogu u filmu "Another Year" redatelja Mikea Leigha, austrijska glumica Sylvie Testud za ulogu u filmu "Lourdes" redateljice Jessice Hausner i nizozemska glumica Lotte Verbeek za ulogu u filmu "Nothing Personal" redateljice Urszule Antoniak. Nakon nagrade "Shooting Stars" za jednu od najperspektivnijih europskih glumica na ovogodišnjem Berlinaleu te nagrada za najbolju glumicu na festivalima u Puli, Aleksandriji, Herceg Novom i Prištini, nominacija za Europsku filmsku nagradu 2010. svakako je za Zrinku Cvitešić vrhunac svega što je u zadnjih godinu dana postigla s filmom "Na putu". Dobitnici nagrada u svim kategorijama Europske filmske akademije bit će objavljeni na svečanoj dodjeli u Tallinnu, u Estoniji, 4. prosinca 2010.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙