FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar - Predsjednici i premijerka s predstavnicima srpske nacionalne manjine

Autor: dmus
VUKOVAR, 4. studenog 2010. (Hina) - Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić i premijerka Jadranka Kosor, sastali su se u Vukovaru s političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine te s predstavnicima obitelji hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji još tragaju za svojim bližnjima.

"Ponovno smo se suočili s teškom sudbinom, ovaj put hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji još traže svoje nestale", rekao je u izjavi novinarima predsjednik Tadić. Srbijanski predsjednik rekao je kako je na sastanku potvrđeno da je civilizacijska stečevina i atribut pravne države to da se prema svim svojim građanima odnosi jednako, da svi imaju jednaka prava i da se prema svima jednako zakonski postupa. Izjavio je da kao predsjednik Srbije ima pravo u svakoj državi u kojoj žive Srbi braniti sva njihova prava - i opća i posebna te prava na kulturni identitet, jednako kao što ima obvezu štititi prava svakog naroda koji živi na teritoriju Srbije.

"Zalažem se da Hrvati u Srbiji imaju sva prava, a uvijek ću se boriti za prava Srba koji žive u Hrvatskoj. To je pitanje političkog principa, zajedničkih vrijednosti i europskih vrijednosti", rekao je Tadić, dodajući kako je to jedini mogući pristup ako želimo govoriti o pomirenju i zajedničkoj budućnosti na području jugoistočne Europe.

Hrvatski predsjednik Josipović rekao je novinarima kako je na sastanku potvrđeno ljudsko i političko stajalište da je svaki zločin zločin i da svaki zločin treba osuditi bez obzira na to tko ga je počinio i nad kime.

"Hrvatska će po načelu pravne države progoniti svaki zločin i sva su državna tijela predana zadaći kažnjavanja svih ratnih zločina, pa i onih prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je Josipović.

Problem nestalih osoba jednak je bez obzira na nacionalnost, rekao je i potvrdio Tadićevu izjavu da su na odvojenim sastancima s hrvatskim udrugama žrtava rata i predstavnicima srpske zajednice doznali kako i Hrvati i Srbi raspolažu informacijama o nestalima. Također je pozvao sve ljude koji znaju nešto o grobištima da te informacije proslijede mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske.

Predsjednik Josipović rekao je kako su Srbi u hrvatskoj povijesti dali važan doprinos koji Hrvatska uvažava, pri čemu je istaknuo kako vjeruje da će i ubuduće identitet Hrvatske uključivati priznavanje doprinosa srpske nacionalnosti. Spomenuo je kako se na sastanku govorilo i o nužnom priznavanju punih prava nacionalnih manjina u obje države te o provedbi Ustavnog zakona o manjinama u Hrvatskoj koji će Hrvatska potpuno poštovati.

(Hina) xdmus yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙