FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici Tadić i Josipović stigli na "Ovčaru"

Autor: dmus
VUKOVAR, 4. studenoga 2010. (Hina) - Hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić stigli su pred spomenik ubijenima na Ovčari kako bi položili vijence na mjestu na kojem je 20. studenog 1991. počinjen stravičan pokolj kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ubili 200 civila i vojnika, većinom ranjenika, prisilno odvedenih iz vukovarske bolnice.

Prošavši spomen-dom Ovčaru, koji je otvoren 20. studenog 2006. u hangaru na bivšem poljoprivrednom dobru, gdje su nakon sloma obrane grada Vukovara mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili proveli posljednje sate života, Tadić i Josipović će sami, bez pratnje, hodom prijeći oko 100 metara do mjesta gdje su zarobljenici bili dovođeni na strijeljanje i bacani u masovnu grobnicu.

Tamo će, kod spomen-obilježja, uz nazočnost pripadnika počasne bojne Hrvatske vojske, položiti vijence identičnog sadržaja: "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović", odnosno "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Srbije Boris Tadić", i odati počast stradalima. Potom će, malo dalje, dati prve izjave novinarima.

Izvan protokola posjeta predsjednika Tadića Vukovaru, pokraj mjesta nekadašnje masovne grobnice okupilo se 50-ak osoba koje upaljenim svijećama i molitvom prosvjeduju protiv današnjeg događaja. Riječ je o ženama Vukovara i majkama Lovasa i Sotina te braniteljima i invalidima Domovinskoga rata. Neki među njima uz svijeće ističu i natpis "Cijeli Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom i krunicom, a i ovo smatramo nasiljem", rekla je Vilma Vidović, jedna od vukovarskih žena koja je u Domovinskom ratu ostala bez pet članova šire obitelji. "Dvoje je do sada pronađeno, a još troje se traži", dodala je gospođa Vidović, pojasnivši kako iz toga razloga dolazak srbijanskog predsjednika i polaganje vijenca smatraju nasiljem.

"Mi ne možemo pokopati svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su grobišta. Neka nam to kažu kako bi i naši pokojni pronašli svoj mir", rekla je Vilma Vidović. Na pitanje novinara što očekuje od predsjednika Tadića i očekuje li ispriku, gospođa Vidović odgovorila je da od predsjednika Tadića ne očekuje ništa.

Nakon posjeta "Ovčari" hrvatski i srbijanski predsjednici vratit će se u Vukovar, gdje će se, zajedno s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor nakon njezina susreta s predsjednikom Tadićem u "četiri oka", sastati s predstavnicima hrvatskih udruga žrtava rata i obitelji nestalih osoba, a potom i s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

(Hina) xdam ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙