FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lombardi: Vatikan u korektnim odnosima sa španjolskom vladom

Autor: bnov
MADRID, 4. studenoga 2010. (Hina/AFP) - Vatikan ima korektan odnos sa španjolskom vladom iako je legalizirala istospolne brakove i proširila zakonski okvir za pobačaj, kazao je u četvrtak njegov glasnogovornik otac Federico Lombardi, dva dana prije posjeta pape Benedikta XVI. Španjolskoj.

"Radi se o korektnom odnosu u kojem Sveta Stolica ne skriva svoju zabrinutost oko nekih različitih stavova u temeljnim pitanjima, poput zaštite života i obitelji", kazao je otac Lombardi dnevniku El Pais.

"U tom odnosu ima i sklada: oko rada na miru na Bliskom istoku, i suradnji na drugim područjima, poput onih na Kubi", naglasio je Lombardi.

"Papa voli Španjolsku kao i sve druge europske i svjetske zemlje", rekao je njegov glasnogovornik. Priznajući da je "udaljavanje od kršćanskih korijena negativno", otac Lombardi je ocijenio da "ti izazovi postoje i u Francuskoj, srednjoj Europi, ali i Italiji".

Španjolska je zemlja obilježena katoličkom tradicijom, ali je danas na vrhuncu društvenih reformi, koje je prije pet godina izglasala socijalistička vlada Josea Rodrigueza Zapatera i ozbiljno osudio Vatikan.

Španjolska je 2005. bila treća europska zemlja nakon Nizozemske i Belgije koja je legalizirala istospolne brakove, dok su zakonom usvojenim u veljači ublaženi uvjeti za pobačaj. Vatikan je ovaj posljednji nazvao "suludim".

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙