FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora godišnjem izvješću HOO-a

Autor: rkor
ZAGREB, 3. studenog 2010.(Hina) - Hrvatski sabor podržao je programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu, a u raspravi je istaknuta važnost HOO koji je i u uvjetima otežane gospodarske situacije sa smanjenim proračunom uspio pridonijeti ugledu hrvatskog sporta.

Izvješće je predstavio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i kazao kako su hrvatske sportašice i sportaši u protekoj godini osvojili oko 720 odličja.

Istaknuo je i tri programa koja su se provodila kroz godinu. Jedan je bio promocija olimpizma i olimpijskih načela kod najmlađih kroz tzv. Olimpijski festival dječjih vrtića, kojim je bilo obuhvaćeno 15 tisuća djece iz 337 vrtića.

Drugi je Program od sportske škole do olimpijskih igara, a treći program obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana 10. rujna kojim je bilo obuhvaćeno oko 45 tisuća hrvatskih građana.

Naglasio je i važnost razvojnih programa u kojima je u 33 sporta bilo obuhvaćeno 305 sportašica i sportaša od 12. godine na dalje.

"Prema tome, kad netko kaže da u Hrvatskoj ne postoji sustav sporta, to jednostavno nije točno", kazao je.

Skrenuo je pozornost i na Hrvatsku olimpijsku akademiju u kojoj je 5200 polaznika prošlo kroz 170 programa obrazovanja. Ti se programi upisuju u radnu knjižicu i, ocijenio je, velik su doprinos podizanju stručnosti ljudi u sustavu sporta.

Perica Bukić (HDZ) istaknuo je da je HOO unatoč otežanoj gospodarskoj situaciji i sa smanjenim proračunom uspio pridonijeti velikom ugledu hrvatskog sporta nizom postignutih rezultata i osvojenih medalja.

"Iz godine u godinu primjećuje se unaprjeđenje sustavne brige o sportu na svima razinama, od školskog sporta preko gradskih i županijskih natjecanja, do vrhunskih sportskih dostignuća", ustvrdio je.

Naglasio je da HOO izravno surađuje s gradskim i općinskim sportskim zajednicama kad procijeni da se na taj način povećava učinkovitost sportskih programa u lokalnoj zajednici.

Goran Beus-Richembergh (HNS-HSU) ocijenio je da se HOO u kontekstu "recesijskih vremena koja pogađaju i sport" nije dovoljno odlučno postavio prema raspodjeli novca za sport na lokalnoj razini.

Na neki način izostala je agresivnija politika prema načinu na koji se na regionalnoj razini dijele i koriste sredstva za šport, kazao je i dodao da će se to najbolje vidjeti krajem godine kada će, kako je rekao, županije, gradovi i općine u svojim proračunima kresati izdatke za društvene djelatnosti i sport.

Promjena pristupa je potrebna, smatra, jer će Hrvatska inače i dalje olimpijske natjecatelje i vrhunske sportaše uglavnom dobivati zahvaljujući naporima njihovih roditelja, a na kao produkt sustava koji funkcionira od najnižih razina naviše.

Hrvatski sabor na kraju je današnjeg zasjedanja u prvom čitanju raspravio prijedlog zakona o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se propisuju uvjeti i način njihove registracije.

(Hina) xrkor ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙