FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: vladajući za ukidanje regionalnog centra u Divuljama

Autor: rkor
ZAGREB, 28. listopada 2010.(Hina) - Hrvatski sabor popodne raspravlja o predloženim izmjenama Zakona o zaštiti i spašavanju, po kojima bi s radom prestalo Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa u Divuljama, a poslove tog centra preuzela bi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić uvodno je kazao da su zakonske izmjene u okviru vladina Programa gospodarskog oporavka, koji predviđa racionalizaciju broja zavoda, agencija, fondova i drugih tijela s javnim ovlastima.

Osim toga, naglasio je, bitan razloga za izmjene Zakona je i funkcionalna integracija svih sastavnica sustava zaštite i spašavanja (vatrogasci, MUP).

U tom je smislu istaknuo da se djelatnosti regionalnog središta u Divuljama te Državne uprave za zaštitu i spašavanje u najvećem dijelu preklapaju, te da je stoga i odlučeno da poslove centra preuzme Državna uprava.

Buconjić je napomenuo i da bi sve službe iz sustava zaštite i spašavanja uskoro trebale biti integrirane u broj 112, kako je i u članicama EU.

Izvijestio je da će 13 djelatnika centra u Divuljama odmah, u skladu sa stručnom spremim i sistematizacijom, prijeći u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, dok će preostalih 11 biti stavljeno na raspolaganje vladi.

Tomislav Čuljak (HDZ) naglasio je kako je logično da Državna uprava preuzme poslove Regionalnog središta zbog preklapanja poslova, među inima, procjene rizika nastanka eventualnih katastrofa, analize i usmjeravanja informacija o rizicima.

Ističe kako će se na taj način u ovoj godini uštedjeti 700 tisuća kuna, kao i da je projekcija uštede u 2011. i 2012. 800 tisuća kuna godišnje.

Dino Kozlevac (SDP) ima, pak, potpuno suprotno mišljenje, ističući da se poslovi ta dva tijela uopće ne preklapaju.

Napominje, naime, da je centar u Divuljama osnovan 2001. kvadrilateralnim sporazumom između Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije, i to kao regionalno središte za zaštitu i spašavanje u slučaju katastrofa.

Kozlevac je naglasio kako je tim sporazumom predviđeno da će se taj centar organizacijski i tehnički širiti kako bi postao "baza za jugoističnu Europu", a ne, kako to sada predlaže vlada, da ga se ukida.

Sabor će o izmjenama zakona o zaštiti i spašavanju nastaviti raspravu nakon stanke.

(Hina) xtr/xrkor yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙