FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan upozorava Rusiju da ne posjećuje sporne otoke

Autor: akoz
TOKIO, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Japan je u srijedu upozorio Moskvu da više ne posjećuje sporne otoke koje prisvajaju obje zemlje, izvijestila je agencija Kyodo, nakon što je ruski predsjednik ovog tjedna obišao jedan od spornih otoka što je dovelo do diplomatskog spora.

"Mi smo prenijeli svoje stajalište da su Sjeverni teritoriji japanski teritorij. Željeli bismo da se oni ponašaju u skladu s time", prenijela je agencija Kyodo izjavu ministra vanjskih poslova Seijija Maehare novinarima.

Maehara je govorio nakon sastanka s japanskim veleposlanikom u Moskvi, koji je privremeno pozvan na konzulatacije nakon posjeta predsjednika Dmitrija Medvedeva jednom od spornih otoka, prvog takvog posjeta nekog čelnika Kremlja.

Rusija je odbacila upozorenje upućeno nakon što je objavljeno da Medvedev planira nove posjete spornim otocima.

"Ne trebamo nikakav savjet u tom pitanju", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u Moskvi. "To je naša zemlja. Ruski predsjednik ne prima savjet od nikoga kada odluči koju rusku regiju posjetiti".

Maehara je novinarima rekao da povratak japanskog veleposlanika u Tokio nije mjera osvete te je napomenuo kako se još nada da će se sastati s ruskim kolegom na marginama Azijsko-pacifičkog summita u Japanu idućeg tjedna.

(Hina) xakoz ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙