FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Japanska reakcija "neprihvatljiva"

Autor: mtro
MOSKVA, 1. studenog 2010. (Hina/AFP) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je "neprihvatljivim" nezadovoljstvo Japana nakon što je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitri Medvdev posjetio Kurilsko otočje, teritorij oko kojeg se spore Moskva i Tokio i rekao da će japanski veleposlanik u Moskvi biti pozvan radi uručivanja prosvjedne note.

"Reakcija Japana na put predsjednika Medvedeva na Kurile je neprihvatljiva. To je naša zemlja i ruski predsjednik je otišao na ruski teritorij", naglasio je Lavrov.

"Veleposlanik Japana u Moskvi će biti pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova kako bismo mogli ponovno jasno izraziti naše stajalište", dodao je tijekom konferencije za novinare u sklopu posjeta njemačkog kolege Guida Westerwellea.

Japanski premijer Naoto Kan posjet prvi posjet jednog ruskog predsjednika Kurilima je nazvao "vrlo žalosnim", a japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara je pozvao ruskog veleposlanika u Tokiju kako bi mu uručio prosvjednu notu.

Četiri najjužnija od 56 otoka koji čine Kurile, predmet su spora Rusije i Japana. Ta četiri otoka SSSR je pripojio 18. kolovoza 1945., tri dana nakon kapitulacije Japana. Japanci te otoke nazivaju Sjevernim teritorijem.

Zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙