FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokio pozvao veleposlanika u Moskvi na konzultacije

Autor: mtro
TOKIO, 2. studenog 2010. (Hina/AFP) - Japanski ministar vanjskih poslova pozvao je u utorak japanskog veleposlanika u Moskvi da se vrati u Japan radi konzultacija nakon spornog posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Kurilskim otocima.

"Odlučio sam privremeno opozvati veleposlanika u Rusiji Masaharu Kono", rekao je novinarima ministar Seiji Maehara, dodajući da time želi prosvjedovati protiv inicijative koja "vrijeđa osjećaje Japanaca".

Ministar je se s veleposlanikom želi konzultirati o četverosatnom posjetu ruskoga predsjednika otoku Kunašir (na japanskom Kunashiri), jednome od četiri južna Kurilska otoka, koje Japan naziva Sjevernim teritorijem. Ta četiri otoka predmet su spora Rusije i Japana. SSSR ih je pripojio 18. kolovoza 1945., tri dana nakon kapitulacije Japana.

Posjet u ponedjeljak bio je prvi posjet jednog ruskog predsjednika nakon Drugog svjetskog rata tim otocima smještenim između ruskog poluotoka Kamčatka na sjeveru i velikog japanskog otoka Hokkaido na jugu.

Japanski ministar Naoto Kan u ponedjeljak je reagirao na posjet nazvavši ga "vrlo žalosnim".

Ruski ministar vanjskih polova Sergej Lavrov u ponedjeljak je reakciju Japana ocijenio neprihvatljivom. "To je naša zemlja i ruski predsjednik je otišao na ruski teritorij", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Lavrov.

Unatoč napetostima, japanska vlada nada se da će se moći organizirati susret premijera Kana i predsjednika Medvedeva sredinom studenoga u Japanu, kako je rekao glasnogovornik japanske vlade Yoshito Sengoku.

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙