FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručeno 39 stipendija 8. naraštaju kadeta OS RH

Autor: aspa
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Ministar obrane Branko Vukelić uručio je danas u Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski" 39 ugovora za stipendiranje osmog naraštaja studenata - kadeta koji se školuju kroz model civilno-vojnog obrazovanja za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske na sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Zapovjednik tog učilišta general Petar Šundov rekao je čestitajući kadetima da su oni ujedno i studenti sveučilišta te da dosad nije bilo nikakvih problema tijekom njihova školovanja. Istaknuo je kako nije zadovoljan prolaznošću kadeta od 50-ak posto, što je i prosjek sveučilišta, te da je cilj povećati prolaznost na 70 posto.

Kadetima 8. naraštaja čestitao je i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić, koji je rekao da su se kadeti odlučili za vojni poziv te da je njihovo školovanje zahtjevnije u odnosu prema drugim mladim ljudima. To školovanje nije lagano, istaknuo je, dodajući da je taj sustav školovanja jedan od najboljih u Republici Hrvatskoj.

Ministar obrane Branko Vukelić poručio je kadetima da ulaze u veliku obitelj Oružanih snaga, pri čemu je istaknuo da je čovjek njihov glavni temelj.

Nije lako biti kadet jer oni moraju imati dodatne obaveze, rekao je, dodajući da je dosad 117 kadeta uspješno završilo školovanje. "Vi ste budućnost naših oružanih snaga", istaknuo je Vukelić.

Kadeti kojima je danas uručena stipendija školuju se za časnike rodova Oružanim snagama Republike Hrvatske i imaju obveze studiranja na preddiplomskim studijima te programe vezane za vojni poziv u vojnim kampovima kroz temeljnu časničku izobrazbu. Oni primaju 800 kuna na mjesec za prvu godinu studija, a ta se svota povećava oko 200 kuna za svaku iduću godinu studija. Imaju osiguran smještaj, prehranu i slično, a nakon školovanja posao u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

(Hina) xaš yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙