FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH traži preinaku odluke o ponovnom glasovanju u Čapljini

Autor: zkre
MOSTAR, 30. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica BiH uputila je u subotu žalbu Sudu BiH tražeći da se preinači odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje je naložilo da se izbori na pet biračkih mjesta u Čapljini ponove samo za skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a ne za ostale razine vlasti koje su se birale na općim izborima 3. listopada.

U pojašnjenju žalbe navodi se kako su birači na spornim biralištima u Čapljini uz zastupnike u skupštini HNŽ-a koji se biraju s toga područja, birali i zastupnike u federalni i državni parlament te članove Predsjedništva BiH zbog čega niti ti rezultati nisu važeći.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) odlučilo je u petak poništiti rezultate glasovanja provedenog 3. listopada na pet izbornih mjesta u Čapljini i naložiti ponovnu provedbu izbora za zastupnike u skupštini Hercegovačko-neretvanske županije koji se biraju s tog područja.

Iz SIP-a je pojašnjeno kako je odluka o poništavanju rezultata na pet biračkih mjesta donesena nakon provjere prigovora što ih je na regularnost glasovanja podnijela HDZ 1990. Provjerama koje su uključile i grafološko vještačenje utvrđeno je kako je veliki broj potpisa na biračkim popisima bio krivotvoren odnosno da se umjesto registriranih birača potpisivao netko drugi. Novi izbori u Čapljini biti će provedeni 7. studenog.

Iz HDZ-a BiH navode da je "neprincipijelno od SIP-a, a temeljem pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja ponavljati izbore samo za Skupštinu HNŽ-a". Od Suda BiH, HDZ BiH je zatražio da na izborima 7. studenog u Čapljini birači budu u mogućnosti glasovati i za "ostale izborne razine Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH".

Na izborima 3. listopada na pet "spornih" biračkih mjesta u Čapljini za HDZ BiH je glasovalo 1.776 birača, HDZ 1990. 230 birača, Stranku za BiH 120, a HSP BiH 109 birača.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙