FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Josipović i Kosor podržavaju izmjene ustava BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 28. listopada 2010. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru da je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice vlade i HDZ-a RH Jadranke Kosor dobio potporu za izmjenu izbornog zakona i ustava BiH, kako bi Hrvati bili u mogućnosti birati svoje predstavnike u tijela vlasti u BiH a ne da kao sada to za njih čine predstavnici drugih dvaju naroda.

"Predsjednik Josipović dijeli zabrinutost zbog mogućnosti da jedan narod, koristeći ustav i izborni zakon, može glatko dominantno izabrati hrvatskog člana predsjedništva i predstavnike u druge institucije. Potrebno je promijeniti izborni zakon kako više nikada netko ne bi došlo u takvu mogućnost", rekao je Čović koji se u srijedu u Zagrebu odvojeno susreo s predsjednikom Jospovićem i premijerkom Kosor.

Dodao je kako je "dobio potporu za svoja zauzimanja".

"Mi isključivo tražimo ustavnu jednakost Hrvata i zamolio sam predsjednika i premijerku da nas u tome podrže", rekao je Čović.

Dodao je da je tijekom razgovora u Zagrebu razmijenio "stajališta koja su u interesu građana i triju naroda" te da neće pribjegavati radikalizmu.

"Naša priča o federalnoj jedinici je realnost ili jedno od rješenja za stvarnu jednakost sva tri naroda. Svako rješenje koje će apsolutno izjednačiti prava Hrvata sa Srbima i Bošnjacima ja sam spreman prihvatiti", dodao je Čović.

Napomenuo je kako je sugovornike u Zagrebu izvijestio da vodi vrlo intenzivne razgovore sa svim hrvatskim strankama u BiH kako bi zajednički nastupili u vlasti i time ojačali poziciju uoči predstojećih ustavnih promjena u zemlji koje se očekuju nakon uspostave vlasti u zemlji.

Ured predsjednice hrvatske vlade u srijedu je, nakon susreta Kosor s Čovićem, priopćio kako je premijerka Kosor na susretu ponovila potporu Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, naglasivši kako će se Hrvatska, kao susjedna i prijateljska zemlja, kao članica euroatlantske zajednice i dalje zauzimati za euroatlantsku perspektivu BiH u kojoj će hrvatski narod imati zajamčenu ustavnu jednakopravnost.

Prema priopćenju iz predsjednikova ureda nakon susreta u srijedu, predsjednik Josipović je ponovio kako će Hrvatska uvijek voditi ustavom utvrđenu brigu za dobrobit i zaštitu svojih sunarodnjaka koji žive izvan Hrvatske, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙