FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SIP poništio izbore na pet izbornih mjesta u Čapljini; traju pregovori o mogućim koalicijama

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. listopada 2010. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) odlučilo je u petak poništiti rezultate glasovanja provedenog 3. listopada na pet izbornih mjesta u Čapljini i naložiti ponovnu provedbu izbora za zastupnike u skupštini Hercegovačko-neretvanske županije koji se biraju s tog područja.

Iz SIP-a je pojašnjeno kako je odluka o poništavanju rezultata na pet biračkih mjesta donesena nakon provjere prigovora što ih je na regularnost glasovanja podnijela HDZ 1990.

Provjerama koje su uključile i grafološko vještačenje utvrđeno je kako je veliki broj potpisa na biračkim popisima bio krivotvoren odnosno da se umjesto registriranih birača potpisivao netko drugi.

Novi izbori u Čapljini biti će provedeni 7. studenog.

Prema Izbornom zakonu BiH, SIP je obavezan proglasiti službene rezultate izbora najkasnije 30 dana od njihove provedbe.

Taj rok istječe 2. studenog, a glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić kazala je Hini kako će on biti i ispunjen, bez obzira na slučaj u Čapljini.

"Nema razloga da se ne ispuni taj rok kada je riječ o drugim razinama vlasti jer se ova odluka odnosi samo na izbore za skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije", kazala je Pirić.

U iščekivanju objave konačnih rezultata općih izbora, sve političke stranke i dalje vode pregovore o mogućim koalicijama.

U Banjoj Luci su u petak o tome razgovarali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, stranaka koje uz Socijaldemokratsku partiju (SDP) osvojile najveći broj mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nakon tog sastanka kazali su kako vjeruju da je novu vlast u BiH moguće očekivati tijekom siječnja 2011. godine kao i da Socijaldemokratska partija (SDP) neizostavno treba biti dio vladajuće većine što je Dodik do sada odbijao.

"Sve treba biti rezultat dogovora, no očekujemo kako je to realno moguće u siječnju 2011. godine", kazao je novinarima Tihić nakon sastanka.

Potvrdio je i kako SDA podupire zahtjev da upravo SDP ponudi kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, no Dodik drži kako to mjesto mora pripasti HDZ-u BiH.

"Predsjedatelj Vijeća ministara BiH treba biti iz HDZ BiH", kazao je Dodik. Pojasnio je kako će SNSD najvjerojatnije zajedno sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) činiti jedinstveni blok koji će sudjelovati u konstituiranju vlasti na državnoj razini.

S predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem već su razgovarali i Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, a mediji su objavili kako su obojica Bosiću nudili mjesto budućeg ministra vanjskih poslova BiH.

Predsjedništvo SDA ranije ovog tjedna potvrdilo je spremnost na koaliranje s HDZ BiH i HDZ 1990., a odlučno je odbacilo samo mogućnost suradnje sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, strankom koja je u Federaciji BiH, ali i na državnoj razini, preuzela poziciju što ju je ranije držala Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, teško poraženog u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Sam Radončić koji je ujedno vlasnik novinske kuće "Avaz" u petak je potvrdio kako se iz medija definitivno prebacuje u politiku.

U izjavi koji prenose njegov "Dnevni avaz" Radončić je istaknuo kako će ubuduće biti profesionalni predsjednik SBB-a dodajući kako to čini "na zahtjev članstva" ali i zbog činjenice da "Avazu" više nije potreban jer je taj projekt i bez njega dovoljno stabilan.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙