FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati traže od Josipovića sastanak i posredovanje u vezi referenduma

Autor: dmar
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica zatražila je danas od predsjednika Republike Ive Josipovića sastanak i posredovanje u povodu situacije nastale nakon što je odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na referendum.

Sindikalne središnjice u pismu Josipoviću ističu da traže način na koji će se ispoštovati volja 717 tisuća ljudi koji su tražili raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Poštujući Vaša stajališta povodom tih događanja smatramo da ste Vi, i kao osoba i kao institucija, mjesto koje bi moglo pronaći rješenje za nastalu situaciju. Predlažemo Vam mogućnost posredovanja unutar političkog sustava koje bi dovelo do zadovoljavajućih rješenja i povratilo dostojanstvo građanima i institucijama koje im je oduzeto nesretnim odlukama Sabora i Ustavnog suda, kaže se u pismu.

Također bi valjalo zajednički razmisliti o alternativnim mogućnostima raspisivanja referenduma te pristupiti izmjeni postojećih konfuznih i nedomišljenih propisa o pravu na referendum, smatraju sindikalci.

Sindikati vjeruju da nevjerodostojnost institucija političkog i pravnog sustava predstavlja opasnost za stabilnost društva i demokratski poredak u Hrvatskoj, a obraćanjem predsjedniku Republike pokazuju da prvenstveno žele problem riješiti unutar institucija političkog sustava, a tek onda u prosvjednim aktivnostima.

"Time jasno pokazujemo da nemamo rušilačkih namjera koje su nam imputirane od dijela nositelja političke i sudske vlasti u Hrvatskoj", stoji u pismu.

Sindikalni čelnici jučer su razmotrili niz aktivnosti, od neposredne komunikacije s članstvom na skupovima i zborovima širom Hrvatske, do Svesindikalnog sabora, prosvjeda po regionalnim središtima i u gradu Zagrebu, do generalnog štrajka i peticije o izvanrednim izborima, o čemu će javnost obavijestiti idućeg tjedna.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙