FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. drugi je papa koji dolazi u Republiku Hrvatsku

Autor: mvra
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Papa Benedikt XVI. drugi je papa, nakon Ivana Pavla II., koji dolazi u posjet Republici Hrvatskoj od uspostave nezavisnosti.

Sveti Otac Ivan Pavao II. pohodio je Hrvatsku tri puta - prvi put 1994., kad je 10. i 11. rujna posjetio Zagreb, gdje se na misi na hipodromu okupilo oko milijun vjernika. Nakon dolaska u zagrebačku zračnu luku poljubio je hrvatsku zemlju, a njegov dolazak popraćen je zvonjavom crkvenih zvona.

Za drugoga pohoda Hrvatskoj, 2.,3. i 4. listopada 1998., papa Ivan Pavao II. je u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici uzdigao na čast oltara blaženoga Alozija Stepinca, a u povodu 1700. obljetnice grada Splita služio je 4. listopada euharistiju na Žnjanu, posjetio najstariju hrvatsku katedralu - sv. Dujma i solinsko marijansko prasvetište - Gospe od Otoka.

Treći je put papa Ivan Pavao II. od 5. do 9. lipnja 2003. na svojemu 100. apostolskom putovanju, pod geslom "Obitelj - put Crkve i naroda", posjetio Rijeku, Zadar, Osijek, Đakovo i Dubrovnik, gdje je proglasio prvu hrvatsku blaženicu Mariju Propetog Isusa Petković.

Posjet pape Ivana Pavla II. nije bio prvi posjet nekog pape Hrvatskoj. Po povijesnim izvorima, papa Aleksandar III. posjetio je 1177. Palagružu, Vis i Zadar, gdje ga je dočekalo mnoštvo pjevajući hrvatske pjesme. Taj posjet, tijekom kojega je u Zadru bio čak tri dana, dogodio se zbog nevremena na njegovu putu od Rima do Venecije.

Benedikt XVI. dolazi u prvoj polovici iduće godine u prvi posjet Hrvatskoj otkako je 19. travnja 2005. izabran za 265. papu. Hrvatsku je, inače, posjetio 2001. kao kardinal Josef Ratzinger, pročelnik Kongregacije za nauk vjere u prigodi 20. godišnjice smrti Franje Šepera, koji je prije njega bio na čelu te kongregacije.

Njemački kardinal Joseph Ratzinger rodio se 16. travnja 1927. u bavarskome mjestu Marktlu, u Njemačkoj, studirao je filozofiju i teologiju, a postao je kardinalom 1977. U Hrvatskoj je prevedeno više od 30 njegovih knjiga, a najviše u izdanju splitskog Verbuma.

(Hina) xmvr xmc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙