FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret kardinala Josipa Bozanića sa zagrebačkim maturantima

Autor: ipet
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se večeras u crkvi Sveta Mati Slobode sa zagrebačkim maturantima koje je pozvao da u život koji je pred njima kroče hrabro, bez straha i s odgovornošću, slijedeći Isusa Krista.

Riječ je o tradicionalnom susretu kardinala Bozanića s maturantima koji je ove godine održan pod sloganom "Vrijedan si", a nadahnut je na biblijskome ulomku iz knjige proroka Izaije koji govori o vrijednosti i dragocjenosti svakoga čovjeka pred Bogom. Svoje promišljanje o toj temi mladi su iskazali kroz program u kojemu koji su scenski oživjeli taj prizor, pjesmama u izvedbi Nadbiskupijskoga broja mladih te kratkim filmskim isječcima.

Nakon što je s mladima pratio program i čestitao im na nadahnutosti kojom su ga pripremili i izveli, kardinal Bozanić rekao im je da su divni i da su svima koji su se okupili u crkvi Sveta Mati Slobode približili Božju riječ i uputili na razmišljanje o njoj te poručili da je samo ljubav u stanju pobijediti strah.

Osvrnuo se na riječi "Ne bojte se!" podsjetivši da se one tako često mogu naći na stranicama Biblije te da ih je i na početku svoga pontifikata izrekao papa Ivan Pavao II.

Kardinal je postavio i pitanje boje li se danas ljudi više nego prije bez obzira na veliki napredak i na to pitanje odgovorio potvrdno. Rekavši da danas raste strah pred budućnošću jer se čovjeku pokušava nametnuti sve što treba imati ili što treba biti, odnosno sve se pokušava "uštimati", a s druge strane se ljudima unaprijed govori da to zapravo ne mogu ostvariti.

Ali, istaknuo je kardinal, nasuprot Hegelovoj paradigmi gospodar-sluga postoji ona Otac-Sin koje povezuje ljubav, a ne strah.

Kardinal je spremno odgovarao i na pitanja mladih koje je, primjerice, zanimalo i čega se on osobno najviše boji te što bi on sada učinio da je na njihovu mjestu. Odgovorio je da se najviše boji da ne uvrijedi Boga te da bi se trudio da što bolje iskoristi vrijeme odluke koje je pred njim jer će se na tomu temeljiti njegov daljnji život.

Spremno je i potvrdno odgovorio na pitanje jedne maturantice je li bio zaljubljen, a onima koji su u dvojbi kada je riječ o izboru zanimanja, da stalno postavljaju pitanja, propituju odgovore i prepoznaju da je nešto pravo kada osjete mir, te da je i on osobno tako izabrao svoje zanimanje za koje zahvaljuje Bogu što ga je u njega pozvao.

Susret su organizirali Povjerenstvo za pastoral mladih i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙