FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov izaslanik: Stanje u Libanonu je "iznimno opasno"

Autor: vrad
NEW YORK, 28. listopada 2010. (Hina/AFP) - Trenutačno stanje u Libanonu je "iznimno opasno", a Srednji istok je na "veoma kritičnom raskrižju", ocijenio je u četvrtak UN-ov posebni izaslanik za Libanon Terje Rod-Larsen.

"Imamo regiju s protivnim vjetrovima i uraganom koji pušu. Usred tih nepovoljnih vjetrova je šator koji počiva na dvama kolcima. Jedan su Palestinci, a drugi Libanon. Ako jedan od njih pukne, cijeli će se šator srušiti", rekao je pred novinarima. "Drugim riječima, ako stanje u Libanonu nije stabilno, bojim se da će se to osjetiti u cijeloj regiji", dodao je. "To će imati goleme međunarodne posljedice".

"Rekao sam u Vijeću sigurnosti da je to najkritičniji problem za međunarodni mir i za sigurnost danas", istaknuo je. "Libanon svakim danom sve dublje tone u sukob. A znamo da u Libanonu djeluju dobro naoružane milicije, što stvara iznimno opasnu situaciju", kazao je.

Posebni izaslanik je rekao da "to oružje očito nije palo s neba". Ali "ima nešto što se stalno provlači kroz optužbe koje slušamo i kroz ono što čujemo od samog Hezbollaha, a tiče se njegove opremljenosti".

"Hezbollah je i dalje najveća i najbolje naoružana milicija u Libanonu. On to ne bi mogao biti bez pomoći Sirije i dopreme sirijskog i iranskog oružja", rekla je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice koja napominje da ta milicija ima "razorno i destabilizirajuće" djelovanje u regiji.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙