FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai namjerava raspustiti privatne zaštitarske tvrtke u Afganistanu

Autor: akoz
KABUL, 24. listopada 2010. (Hina/Dpa) - Afganistanski predsjednik u nedjelju je rekao da je odlučan raspustiti privatne zaštitarske tvrtke koje djeluju u Afganistanu unatoč sve jačem pritisku zapadnih zemalja, rekla je predsjednička palača u izjavi.

"Privatne zaštitarske tvrtke stvorile su strukture paralelne s onima afganistanske vlade u poslovima osiguranja i uzrokuju nestabilnost u Afganistanu", rekao je Karzai na sastanku u svojoj predsjedničkoj palači, po izjavi njegovog ureda.

"Afganistanska vlada je nepokolebljiva u ispunjavanju svog obećanja afganistanskom narodu da će raspustiti tvrtke", rekao je Karzai dužnosnicima među kojima je bio glavni zapovjednik NATO-a u Afganistanu general David Petraeus, izaslanik UN-a za Afganistan i veleposlanici SAD-a, Njemačke i Velike Britanije.

Afganistanski predsjednik je pod golemim pritiskom zapadnih zemalja od kolovoza kada je objavio da se sve privatne zaštitarske tvrtke, uključujući i međunarodne koje ugovorno djeluju u zemlji, moraju raspustiti do kraja godine.

Prošlog je tjedna Karzai pod pritiskom dužnosnika NATO-a i zapadnih zemalja napravio ustupak dopustivši tvrtkama koje štite vojne baze NATO-a i veleposlanstva da nastave svoje operacije.

No strani su dužnosnici zaprijetili odustati od nekoliko razvojnih projekata zbog raspuštanja koje će, kako kažu, ugroziti živote radnika na lokacijama koje trenutno štite privatni zaštitari.

Naznačivši da je otvoren za postizanje kompromisa oko sporne odredbe Karzai je u nedjelju rekao da želi vidjeti popis projekata kojima je potrebno osiguranje prije no što donese odluku o njihovom statusu, kaže se u izjavi predsjedničkog ureda.

Afganistanski dužnosnici su optužili neke zaštitarske tvrtke da su upletene u organizirani kriminal, uključujući otmice i oružane pljačke. Njih se također optužuje da otvaraju vatru na civile na cestama i ubijaju nedužne Afganistance.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙