FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: stabilnost Pakistana iznimno važan za borbu protiv terorizma

Autor: svuk
BRUXELLES, 14. listopada 2010.(Hina) - Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti i naporima međunarodne zajednice mora se pridružiti i pakistanska vlada potrebnim gospodarskim reformama, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za našu zajedničku borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti građana savezničkih zemalja", rekla je Clinton nakon razgovora s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Uz napore međunarodne zajednice i sam Pakistan mora što prije poduzeti odlučne korake mobilizacije resursa, posebice reforme gospodarstva. Najvažniji korak koji u tom može poduzeti pakistanska vlada jest reforma poreznog sustava kako bi se proširila porezna baza", dodala je.

"Potpuno je neprihvatljivo da oni koji imaju sredstava ne snose pošteno svoj dio tereta u pomoći vlastitom narodu, kao što je to slučaju Europi i Sjedinjenim Državama", rekla je Clinton.

U petak će u Bruxellesu Ashton zajedno s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mahmoodom Qureshiem supredsjedati trećim ministarskim sastankom "Prijatelja demokratskog Pakistana".

Ta skupina uspostavljena je 2008. godine kao forum za politički dijalog o pakistanskim sigurnosnim i gospodarskim izazovima i za mobilizaciju međunarodne pomoći Pakistanu. Skupina "Prijatelji demokratskog Pakistana" okuplja 26 zemalja i institucija.

"Taj sastanak će biti prigoda za pakistanske prijatelje da pokažu solidarnost u jednom od najtežih razdoblja povijesti te zemlje. Rad skupine "Prijatelji demokratskog Pakistana" važniji je nego ikad. Očekujemo da ćemo doznati više o dugoročnoj pakistanskoj strategiji za gospodarski oporavak i uklanjanje strukturalnih prepreka. Stabilan, siguran i prosperitetan Pakistan u interesu je EU-a i međunarodne zajednice", rekla je Ashton.

Sjedinjene Države na sutrašnjem sastanku neće predstavljati državna tajnica Hillary Clinton, koja danas sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a i sutra se mora vratiti u Washington, nego posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke.

Hillary Clinton sastat će se danas u Bruxellesu i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙