FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović uveličao proslavu 10. obljetnice RACVIAC

Autor: dmus
RAKITJE, 20. listopada 2010. (Hina) - Suradnja i djelovanje u međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama osobito s državama u regiji ključno je za rješavanje postojećih, katkad teških i osjetljivih pitanja, a argument za tu tezu su i rezultati koje ostvario RACVIAC, rekao je u srijedu u Rakitju hrvatski predsjednik Ivo Josipović na proslavi 10. obljetnice postojanja tog regionalnog centra za sigurnost.

RACVIAC su 20. listopada 2000. godine zajednički utemeljile Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka, kao regionalno središte za obuku kadrova za kontrolu naoružanja, a sad je pred završetkom transformacije u regionalno središte za sigurnosnu suradnju.

Josipović je u govoru pred 200-njak nazočnih iz svih zemalja sudionica ove regionalne inicijative podsjetio kako je Hrvatska danas članica NATO saveza a uskoro i punopravna članica EU te da je sudionica brojnih međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa.

"Suradnju i djelovanje u međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, osobito sa susjednim zemljama u regiji, držimo ključnim" rekao je Josipović, dodavši kako je rješavanje međusobnih problema nemoguće bez "suradnje razgovora i pregovora".

"Naglašavam to i ovom prigodom upravo zato što su rezultati djelovanja RACVIAC-a argumenti za iznošenje takvih stajališta", rekao je Josipović.

"Transformacija RACVIAC i pomicanje fokusa njegova djelovanja s tema povezanih s nadzorom naoružanja na pitanja sigurnosti pokazatelj su rezultata ukupnih napora na stabilizaciji regije, a u tom će se pravcu, vjerujem, razvijati i budući rad ovog središta", napomenuo je hrvatski predsjednik.

Osim Josipovića, obljetnicu RACVIAC-a uveličao je i ministar obrane Branko Vukelić kao osobni izaslanik predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor. On je istaknuo važnu ulogu regionalnog središta u Rakitju u promicanju pomirenja suradnje stabilnosti i mira u regiji kao temeljni preduvjet njezina razvoja.

"Hrvatskoj je u interesu imati jednu takvu međunarodnu organizaciju na svojem tlu i RACVIAC ima punu potporu najviših institucija vlasti Republike Hrvatske", rekao je nazočnima ministar Vukelić.

Uz njih su prigodne govore održali sadašnji direktor RACVIAC-a, veleposlanik Nikola Todorčevski, prvi direktor RACVIAC-a umirovljeni brigadir Nikola Nogolica i Peter Gottwald veleposlanik Njemačke kao zemlje suosnivačice Centra. Među uglednim gostima bili su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ministar obrane te zemlje Selmo Cikotić te ministar obrane Crne Gore Boro Vučinić.

(Hina) xdmus ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙