FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosječna plaća za kolovoz 5.391 kuna

Autor: dduk
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za kolovoz ove godine iznosila je 5.391 kunu, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na prosječnu neto plaću za srpanj koja je iznosila 5.323 kune, prosječna neto plaća za kolovoz bila je nominalno veća za 1,3 posto ili za 68 kuna.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s plaćom za kolovoz prošle godine, neto plaća za ovogodišnji kolovoz bila je nominalno veća za 2,3 posto ili za 124 kune.

Plaće za kolovoz isplaćivane su u rujnu koji je bio drugi mjesec u kojem su se na obračun plaća primjenjivale stope poreza na dohodak koje su stupile na snagu 1. srpnja. Također, na neto plaće za kolovoz u iznosu od tri do šest tisuća kuna nije obračunata niža stopa posebnog poreza od dva posto.

Ukidanje niže stope posebnog poreza vidi se na njegovu utjecaju na smanjenje prosječne plaće za kolovoz za 2,1 posto (za srpanj 2 posto), dok je u razdoblju od kolovoza prošle do srpnja ove godine taj utjecaj bio oko 2,8 posto.

Poseban porez najmanje je utjecao na plaće u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima koje je smanjio za 0,9 posto, a najviše u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom gdje je prosječne neto plaće smanjio za 3,1 posto.

Među djelatnostima, najviša prosječna neto plaća za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu i iznosila je 9.783 kune.

Slijede promidžba i istraživanje tržišta sa 9.096 kuna te proizvodnja duhanskih proizvoda sa 8.356 kuna.

Najniže plaće za kolovoz isplaćene su u proizvodnji kože i srodnih proizvoda u iznosu od 2.832 kune. U proizvodnji odjeće prosječna neto plaća za kolovoz iznosila je 2.784 kune, a u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 3.161 kuna.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u prvih osam osam mjeseci ove godine iznosila je 5.305 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2009. godine nominalno niže za 0,1 posto, a realno je niže za 0,9 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za kolovoz iznosila je 7.707 kuna, što pokazuje nominalni rast za 1,3 posto, a realni porast za 1,5 posto u odnosu na srpanj.

U odnosu na kolovoz prošle godine, prosječna bruto plaća nominalno je viša za 1,1 posto, a realno je viša za 0,2 posto.

Za razdoblje od siječnja do kolovoza 2010. prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 7.657 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2009. nominalno niže za 0,7 posto, a realno je niže za 1,5 posto.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙