FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: svi oporbeni klubovi za smjenu premijerke Kosor

Autor: trub
ZAGREB, 27. listopada 2010.(Hina) - Svi oporbeni saborski klubovi najavili su danas da će podržati SDP-ovu inicijativu i glasovati za nepovjerenje premijerki Jadranki Kosor, suglasni u stavu da je njezina vlada, zbog brojnih afera i sudskih postupaka nad bivšim i aktualnim članovima vladajuće stranke, izgubila vjerodostojnost, da je izgubila reformski potencijal te da Hrvatsku ne može izvući iz krize.

Vesna Pusić je u ime Kluba HNS/HSU-a istaknula da Hrvatska i njezini građani više ne smiju biti taoci političke situacije u kojoj se vlada, smatra, više bavi time ima li parlamentarnu većinu ili ne, umjesto da donosi i provodi mjere za izlazak iz krize, te kraju privodi pregovore o ulasku u EU.

"Ne može se Hrvatska baviti samo tom temom. Time se treba baviti HDZ, ali cijela zemlja ne može od toga ovisiti", poručila je, ocijenivši da vlada ni na koji način ne pokazuje da je sposobna "odraditi svoj posao, što nisu odnosi u vladajućoj stranci".

Žao joj je, rekla je, što vladajući nisu prihvatili HNS-ov prijedlog da se upru sve snage u završetak pregovora te potom raspišu parlamentarni izbori, a kako bi se, kazala je, konačno počeli baviti izlaskom iz krize i iskorištavanjem prilika koje se ukazuju ulaskom u EU. "Smatramo da nije dobro što taj prijedlog nije prihvaćen, jer se time nastavlja agonija nestabilnosti i nepredvidivosti hoće li vladajuća većina srušiti vladu", poručila je Pusić.

Njezin klub, istaknula je, ne misli da za mandata Jadranke Kosor na čelu vlade nije započeta borba protiv korupcije, ali i naglasila kako činjenica da su za korupciju osumnjičeni ili pod sumnjom uglavnom bivši članovi vlade ili visoki državni dužnosnici iz HDZ-a govori o "legitimnosti te vlade i te stranke koja vodi tu vladu".

"U takvim uvjetima, ova rasprava dat će priliku ili da svi skupa odemo biračima po novi legitimitet, ili da razmotrimo miran, za zemlju koristan način dolaska do novih izbora", poručila je Vesna Pusić.

Slavko Linić (SDP) je istaknuo da loši gospodarski rezultati i pad standarda hrvatskih građana u 15 mjeseci vlade Jadranke Kosor dovoljno svjedoči o nužnosti da joj se iskaže nepovjerenje.

Premijerka je, rekao je, odgovorna za lošu gospodarsku i energetsku politiku, značajan pad standarda, rast nezaposlenih, pad BDP-a, rast vanjskog duga i proračunskog deficita, "a bez ikakvih rezultata iz mjera gospodarskog oporavka i ulaganja u razvoj".

Linić je premijerki zamjerio i nesolidarnost spram najsiromašnijih, posebno zbog uvođenja kriznog poreza. "Premijerka Kosor je rješenje krize prebacila na one koji žive od rada, radnike i umirovljenike", rekao je.

Damir Kajin je u ime IDS-a ustvrdio da vlada Jadranke Kosor nema legitimiteta, za što su, tvrdi, odgovorni ministri i zastupnici HDZ-a. "Vi koji ste do jučer u Ivi Sanaderu vidjeli božanstvo i trudili se da mu bude što bliže, sad mu se bojite pružiti ruku", spočitnuo je Kajin HDZ-ovcima.

Ocijenio je da je "na djelu bitka za ostavštinu HDZ-a, u kojoj ni Sanaderova bitka nije bezizgledna", te da su u HDZ-u aktivni "spavači". "Lako je da će neki ostati bez vlasti, ali će ostati i bez stranke, a bez stranke nema povratka na vlast", rekao je.

Usprotivio se ocjeni predsjednika Ive Josipovića da Hrvatska nije u izvanrednom stanju, ustvrdivši da vlast instrumentalizira Državno odvjetništvo . "Ako je istina da se DORH stavlja na stranu ekipe na vlasti, onda je na djelu puzajuće izvanredno stanje", zaključio je Kajin.

Iako HDSSB-ovi zastupnici nisu potpisali SDP-ovu inicijativu, Dinko Burić je u njihovo ime najavio da će glasovati za nepovjerenje premijerki, zamjerajući njezinoj vladi "gaženje vrijednosti Domovinskog rata, uvođenje Hrvatske u dužničko ropstvo i na rub ekonomske propasti, beskrupuloznu pljačku i maćehinski odnos prema Slavoniji".

"Hrvatska ne treba samo nove izbore, nego prije svega pročišćenje od kriminalaca koji su se uvukli i skrili u mnogobrojne državne firme i državna tijela, ali i eliminaciju bezličnih poslušnih likova", rekao je Burić.

"Došlo je vrijeme za ispunjenje proročanskih riječi premijerke 'Kud Ivo tud i ja'", poručio je.

Sjednica je nastavljena pojedinačnom raspravom, za koju je prijavljeno 78 zastupnika, što znači da će rasprava ovoj točki, ne bude li odustajanja, trajati još najmanje 13 sati.

(Hina) xtr/xibob yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙