FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović: krajnje je vrijeme za izbore, vlada sramoti Hrvatsku

Autor: trub
ZAGREB, 27. listopada 2010.(Hina) - Krajnje je vrijeme za izbore, ova vlada sramoti Hrvatsku, poručio je danas čelnik SDP-a Zoran Milanović, predstavljajući u Saboru prijedlog svoje stranke za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor.

"Mi mislimo da vlada sramoti Hrvatsku i da treba otići", poručio je Milanović sa saborske govornice,

govoreći u ime 58 zastupnika koji su potpisima dali potporu SDP-ovoj inicijativi.

Naglasio je da zastupnici podnositelji prijedloga za izglasavanje nepovjerenja premijerki nju smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u, što je istaknuo kao glavni motiv SDP-ove inicijative.

"Vlada je izgubila svaku vjerodostojnost, protiv najviših vladinih i HDZ-ovih dužnosnika podižu se optužnice radi sumnji u kaznena djela teškog kriminala, pljačke, izvlačenja novca iz državnih poduzeća, što u svakoj zemlji s demokratskim poretkom izaziva nespokoj i političku reakciju. Ovo je politička reakcija", pojasnio je Milanović razloge SDP-ove inicijative.

Ponovio je da je Hrvatska u ovom trenutku talac unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, da je zbog tih "dinastičkih borbi u stranci vlada izgubila svaku političku i moralnu odgovornost".

"Hrvatska pod HDZ-om pati i narušava joj se međunarodni ugled, bez obzira na to što imate drugačije tumačenje", rekao je Milanović, koji na nedavni posjet premijerke Kosor Bruxellessu ne gleda kao na uspješan državnički, već kao marketinški posjet.

"Posjet Bruxellessu je marketinški, a rezultat je topao zagrljaj ta hladna i distancirana ocjena predsjednika Europske komisije da ne zna kada će Hrvatska završiti pregovore i da sve ovisi o nama", ocijenio je.

"Hrvatska ima slab međunarodni ugled, ovo što se događa u Hrvatskoj je sramota, ovo što se događa s dužnosnicima HDZ-a je sramota, ali i realnost", dodao je Milanović.

Odgovorio je i na izjave iz vlade i premijerke Kosor oko poziva na sutrašnji sastanak u Banskim dvorima oko aktivnosti vezanih uz završetak pregovora s EU, ponovivši da u tom pozivu, koji je u ime oporbe odbio, nije jasno tko se poziva i na koju temu, te da je riječ o marketinškom triku.

Posebno se osvrnuo na izjave premijerke da u tom odbijanju oporbe da s vladom razgovara o završetku pregovora vidi njihove nakane da "sve pretvori u prah i pepeo".

U tom je smislu naglasio da je SDP, dok je sudjelovao u vlasti od 2000. do 2003., "u vrijeme dok su neki bili na splitskoj rivi", učinio sve da izvede Hrvatsku na europski put, da dobije status kandidata i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kao insinuacije je odbio stavove iz vlade da oporbene inicijative ugrožavaju pregovore i usporavaju ulazak u EU, a kao obmane tvrdnje da oporba ugrožava borbu protiv korupcije.

Nakon reakcije predsjedavajućeg Luke Bebića da prestane vrijeđati premijerku i HDZ, govoreći da su sramotni i da su izazvali pandemiju korupcije, Milanović je kazao da samo govori o moralu kao temelju politike.

"Ovo je sfera javnog morala, što tko radi, tko te financira, odakle ti imovina, kojim novcem financiraš stranačke kampanje, odakle ti milijuni za kampanje i automobile", poručio je, naglasivši da Hrvatska nužno treba novu i bolju vladu koja će iskorijeniti sve amoralne i nezakonite pojave.

Vladu i njezinu predsjednicu prozvao je da "kopaju po ladicama tražeći što je bilo prije osam godina u javnim nabavama i nađu samo svoju nečistu savjest", naglasivši da je koalicijska vlada Ivice Račana postupala po najvišim europskim i svjetskim standardima.

"Ova vlada nije u stanju više voditi Hrvatsku, nema nikakav reformski potencijal, ulazak u EU odgađa se unedogled, zato je vlada neuspješna, ali prije svega je odgovorna što daje loš primjer i što svojim unutarstranačkim sukobima paralizira Hrvatsku".

(Hina) xtr/xibob yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙