FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrtna kazna za Aziza: Bruxelles podsjeća da se protivi takvoj vrsti kazne

Autor: vrad
BRUXELLES, 26. listopada 2010. (Hina/AFP) - Europska komisija podsjetila je u utorak da se odlučno protivi smrtnoj kazni, pošto je Tarik Aziz, potpredsjednik iračke vlade u režimu Sadama Huseina, osuđen na smrt.

"Naše stajalište o smrtnoj kazni dobro je poznato", rekla je glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, odgovarajući na pitanje o presudi izrečenoj bivšem iračkom vicepremijeru.

Ashton će poduzeti korake kod iračkih vlasti kako bi podsjetila da se EU protivi smrtnoj kazni, rekao je pak jedan diplomatski izvor.

Irački visoki kazneni sud osudio je u utorak bivšeg potpredsjednika vlade Tarika Aziza (74) na smrt zbog sudjelovanja u represiji nad šijitskom zajednicom u 80-im, javila je iračka državna televizija.

Aziz, jedini kršćanin iz uskog kruga moćnika u vrijeme diktature Sadama Huseina, predao se američkim snagama koncem travnja 2003.

Bivši ministar informiranja, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, u ožujku 2009. je osuđen na 15 godina zatvora za "zločine protiv čovječnosti", u svezi s pokoljem 42 trgovca 1992. Godine 2009. irački visoki kazneni sud osudio ga je na još sedam godina zatvora zbog umiješanosti u pokolj nad Kurdima šijitske vjere.

Dugo je bio međunarodni glasnogovornik Sadama Huseina kojemu je ostao vjeran do kraja.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙