FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnoafrička obitelj zbog piramidalne prijevare osuđena na kaznu zatvora

Autor: mhaj
JOHANNESBURG, 15. listopada 2010. (Hina/AFP) - Južnoafrička obitelj osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od gotovo 29.000 godina pošto su njezini članovi priznali krivnju po 395.000 točaka optužnice koje ih terete za sudjelovanje u piramidalnoj prijevari, u kojoj je oštećeno 30.000 ljudi, izvijestio je u petak list Beeld.

Glavni mozak prijevare 56-godišnja je Marietjie Prinsloo. Ona je priznala krivnju za reketarenje i prijevare u investicijama vrijednim 1,5 milijarde randa (oko 220 milijuna dolara). S obzirom na to da je priznala krivnju po svim točkama optužbe, u skladu sa zakonom i istodobnim služenjem kazni, u zatvoru bi trebala provesti samo 25 godina. Njezin suučesnici - bivši suprug, njezina kći i nećakinja u zatvoru bi trebali provesti po 12 godina.

Prijevara je počinjena nad radnicima koji su svoje skromne mirovine ili ušteđevinu uložili na nagovor spretne obitelji. Prvo je vrijeme posao išao dobro, a gospođu Prinsloo su nazivali "anđelom iz Vanderbijl Parka", grada južno od Johannesburga. No nakon četiri godine, piramida se počela urušavati te su sva obiteljska dobra, farme, životinje, helikopter, luksuzna kuća, namještaj i umjetničke slike završile na dražbi kako bi 30.000 prevarenih osoba dobilo natrag bar dio uloženog novca.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙