FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana Ognjena Šimića od vrhovnog suda Federacije BiH traži blažu kaznu

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. listopada 2010. (Hina) - Obrana liječnika Ognjena Šimića, osuđenog zbog primanja mita u vrijeme dok je bio predstojnik odjela za kardiokirurgiju u bolnici u Rijeci, zatražila je u četvrtak pred vrhovnim sudu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu smanjenje zatvorske kazne koja mu je izrečena kao i skraćenje zabrane obavljanja liječničke prakse nakon izdržane kazne.

Vijeće vrhovnog suda Federacije BiH, kojim predsjedava sudac Vjekoslav Lovrić, razmatralo je u Sarajevu u drugostupanjskom postupku predmet Ognjena Šimića koji je u Hrvatskoj zbog primanja mita pravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

S obzirom da je Šimić nakon izricanja presude pobjegao u BiH i danas živi u Sarajevu, hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od pravosudnih tijela u BiH potvrdu presude i provedbu zatvorske kazne.

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je 23. lipnja kako je Šimić kriv za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, no sukladno zakonima koji vrijede u BiH prepolovio mu je kaznu i osudio ga na dvije i pol godine zatvora te mu je izrekao zaštitnu mjeru obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina od trenutka pravomoćnosti presude.

Šimić se u četvrtak nije pojavio na vrhovnom sudu u Sarajevu a njegov odvjetnik Nikica Gržić potvrdio je kako obrana traži i smanjenje zatvorske kazne i kazne zabrane obavljanja liječničke prakse.

„Mislimo da sud u prvostupanjskom postupku, baš kao ni sudovi u Hrvatkoj, nisu u dovoljnoj mjeri uzeli u obzir olakotne okolnosti“, kazao je Gržić, navodeći kako je Šimić otac četvoro djece, izvrstan liječnik te da ranije nije osuđivan.

„Njemu je presuđeno kao da je višestruki povratnik u vršenju kaznenih djela“, kazao je Gržić, upozorivšti uz to kako je Šimić u proteklim godinama teško obolio te će i sam uskoro morati na operaciju srca.

Šimićev odvjetnik tvrdi kako je presuda u Hrvatskoj rezultat posebnih okolnosti pod kojima je Šimić ondje bio izložen kaznenom progonu kao i medijske slike koja je taj slučaj pratila.

Gržić je sucima federalnog vrhovnog suda sugerirao kako je Šimić žrtva situacije u kojoj je Hrvatska trebala dokazivati Europskoj uniji kako se učinkovito bori protiv korupcije.

„Počelo je sa Šimićem a svi vidimo što se sada zbiva“, kazao je Gržić.

Federalna tužiteljica Hajrija Hadžiomerović-Muftić zatražila je od sudskog vijeća da kao neutemeljene odbaci zahtjeve obrane i da potvrdi presudu županijskog suda u Sarajevu.

„Kazna nije blago odmjerena. Ona mora imati preventivnu i represivnu funkciju, tim prije što smo očevici da ovakvih pojava ima u sve većim razmjerama i na našem području i da se one ne sankcioniraju na odgovarajući način“, konstatirala je tužiteljica.

Vijeće vrhovnog suda Federacije BiH presudu u slučaju Ognjena Šimića objavit će naknadno a ona će ujedno postati i pravomoćna.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙