FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devet svećenika pedofila u francuskim zatvorima

Autor: mtro
PARIZ, 20. listopada 2010. (Hina/AFP) - Francuska katolička crkva je, u pokušaju da dokaže transparentnost, objavila u srijedu da je zbog pedofilije zatvoreno devet svećenika te da je 51 optužen za to nedjelo u zemlji u kojoj zadnjih godina nije bilo velikih skandala.

Po istrazi koju je ljetos vodila Francuska biskupska konferencija (CEF) devet svećenika je u zatvoru zbog pedofilije, 51 je pod istragom, a 45 je odslužilo kazne, otkrila je Crkva na konferenciji za novinare.

U Francuskoj je 2008. pod istragom bilo 19.640 svećenika. Crkva nije objavila kolika je kazna svećenika koji izdržavaju kazne.

CEF je 2000. objavio prvu verziju tih podataka u obliku knjižice "Orijentir za odgojitelje". U njoj se navodi da će silovatelju osobe mlađe od 16 godina biti oduzeta crkvena dužnost te se potanko opisuje poželjno ponašanje s mladima, određuju pedofilska nedjela te kako ih spriječiti i kako reagirati.

Francuska katolička crkva se 2000. počela baviti tim pitanjem kad je prvi put protiv jednog biskupa započeta istraga jer nije prijavio svećenika pedofila u svojoj biskupiji.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙