FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast indijskog gospodarstva vraća se razinama iz razdoblja prije krize

Autor: vmom
NEW DELHI, 26. listopada 2010. (Hina/dpa) - Indijsko gospodarstvo vratit će se stopama rasta od oko devet posto koje je bilježilo u razdoblju prije globalne financijske krize, kazao je u utorak tamošnji ministar financija, upozorivši ipak da najveći problem ostaju rastuće cijene.

Oporavak se očituje u svim sektorima, industrijskom, uslužnom i onome poljoprivrede, kazao je Pranab Mukherjee.

„Razumno je očekivati da će se indijsko gospodarstvo vratiti robusnom rastu u prosjeku od oko devet posto koliko je bilježilo prije globalne financijske krize koja je 2008. izazvala njegovo oštro usporavanje“, kazao je on.

Indijsko gospodarstvo raslo je po stopi većoj od devet posto tri uzastopne godine, da bi naglo usporilo rast na 6,7 posto tijekom 2008. i 2009. zbog globalne financijske krize.

Kao glavni problem ministar je istaknuo rastuće cijene, premda je opća inflacija pala na 8,6 posto, s dvoznamenkastih stopa u srpnju.

Vlada se našla na meti oštrih kritika zbog neuspjelog obuzdavanja inflacije. Posljednjih su mjeseci oporbene stranke i sindikati održali štrajkove diljem zemlje kako bi prosvjedovali protiv poskupljenja.

„Pokušat ću spustiti inflaciju svim raspoloživim mehanizmima“, poručio je ministar. „Idealna bi bila inflacija u visini od četiri do pet posto, no to će možda biti teško postići. Uvjeren sam ipak da će godišnja stopa inflacije biti oko šest posto“.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙