FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštro usporavanje indijske industrijske proizvodnje u kolovozu

Autor: vmom
MUMBAI, 12. listopada 2010. (Hina/AFP) - Industrijska proizvodnja u Indiji u kolovozu je snažno usporila, porastavši za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, po najnižoj stopi u proteklih 15 mjeseci, objavila je u utorak tamošnja vlada.

Prema revidiranim podacima, u srpnju je rast industrijske proizvodnje iznosio 15,2 posto na godišnjoj razini, objavilo je indijsko ministarstvo za statistiku i provedbu programa.

Stopa rasta u kolovozu znatno je slabija od očekivanih 9,5 posto i u odnosu na godišnju stopu rasta od 10,6 posto u kolovozu prošle godine.

Kao glavne razloge oštrog usporavanja, u tome ministarstvu navode pad proizvodnje kapitalnih dobara u kolovozu od 2,6 posto, nakon revidiranog 72-postotnog rasta u srpnju. Riječ je o segmentu uvelike podložnom promjenama.

Prerađivačka industrija, koja ima najveći udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji, u kolovozu je porasla za 5,9 posto na godišnjoj razini, nakon srpanjskog rasta u visini revidiranih 16,7 posto.

U segmentu vađenja ruda u tom je mjesecu ostvaren rast od sedam posto, dok je proizvodnja električne energije uvećana svega jedan posto.

Veće od očekivanog usporavanje najvjerojatnije neće odvratiti tamošnju središnju banku od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, nakon što je u razdoblju od početka godine već u pet navrata podizala ključnu kamatnu stopu kako bi suzbila inflaciju, s obzirom na snažan gospodarski rast.

Indija je drugo najbrže rastuće gospodarstvo u Aziji, iza Kine, a u tromjesečju od travnja do lipnja poraslo je po najvišoj stopi u protekle više od dvije godine od 8,8 posto. U prethodnom tromjesečju rast je iznosio 8,6 posto.

Kinesko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo za 10,3 posto, nakon 11,9 posto u prethodnom tromjesečju. Industrijska proizvodnja u kolovozu je porasla za 13,9 posto na godišnjoj razini, nakon 13,4 posto u srpnju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙