FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T-HT i ENT demonstrirali prve LTE usluge u Hrvatskoj

Autor: tmis
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Kompanije T-Hrvatski telekom (T-HT) i Ericsson Nikola Tesla (ENT) danas su prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirali usluge implementirane testne mreže LTE, trenutno najnaprednije tehnologije u svijetu mobilnih komunikacija, koja bi u komercijalni rad ovisno o regulatoru i dodjeli koncesija mogla ići tek za godinu, godinu i pol dana.

Demonstracija nekoliko usluga temeljenih na testnoj mreži LTE (Long Term Evolution) održana je za novinare i partnere, pri čemu je posebno zanimanje izazvala usluga 'mobilni reporter'. Ona omogućava da se određeni prilog s terena kvalitetno prenosi do TV studija i gledatelja, i to bežično, bez prethodno zakupljenih satelitskih vodova i reportažnih kola. To će, slično kao i prijenosi 3D TV sadržaja, kako se čulo, zahtjevati nove poslovne pristupe i načine proizvodnje u medijskoj industriji.

LTE kao četvrta generacija mobilne tehnologije od dosadašnjih se u mobilnim komunikacijama razlikuje po znatno većim mogućnostima, brzinama, gustoći i kvaliteti prijenosa podataka, ali i konvergenciji (spajanju/preklapanju) mreža.

ENT, slično kao i T-HT već dulje vrijeme rade na platformi za tu tehnologiju, a kako je kazao njegov član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijsku tehnologiju Božidar Poldrugač, testiranje će sigurno na četiri lokacije u Zagrebu provoditi idućih četiri do pet mjeseci. Paralelno testiranje LTE mreže provodit će i na području Rijeke i Splita.

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić i predsjednica ENT-a Gordana Kovačević istaknuli su da se time Hrvatska svrstava u malobrojne zemlje u svijetu koje testiraju LTE.

Komercijalno su te mreže trenutno u primjeni samo u Švedskoj, Norveškoj i dijelu SAD-a, a za sve je glavni dobavljač opreme (hardvera i softvera) Ericsson, čiji je dio i zagrebački ENT i čiji stručnjaci u razvojno istraživačkim centrima 'stoje uz bok' stranima, naglasila je Kovačević.

Kazavši da testiranje LTE-a u Hrvatskoj ne bi bilo moguće upravo bez takvih inovativnih stručnjaka, pa i onih iz T-HT-a, FER-a i drugih, Mudrinić je naglasio da to pridonosi i dobroj konkurentskoj poziciji Hrvatske u sektoru telekomunikacija. U tome je na globalnoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska prošle godine bila na 24. mjestu, dok je po općoj konkurentnosti pala na 77. mjesto među 139 zemalja svijeta.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙