FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gabon: Uskoro se otvara UN-ov ured za sprječavanje sukoba u srednjoj Africi

Autor: vrad
LIBREVILLE, 25. listopada 2010. (Hina/AFP) - Ujedinjeni narodi otvorit će u siječnju 2011. godine u Librevilleu regionalni ured za srednju Afriku kako bi toj podregiji pomogli u sprječavanju sukoba, izjavila je u ponedjeljak UN-ova predstavnica u gabonskoj prijestolnici.

UN-ovo izaslanstvo je trenutačno u Gabonu "kako bi ured mogao početi s radom u siječnju 2011.", rekla je Angele Makombo-Eboum, UN-ova politička savjetnica i voditeljica ureda.

"Zadaća ovog ureda je pomoći našoj podregiji srednje Afrike da rješava probleme mira i sigurnosti. Taj će ured imati ulogu sprječavanja sukoba. Radit će u partnerstvu, surađivat će i jačati regionalne organizacije poput CEEAC-a (Gospodarska zajednica srednjoafričkih država)", dodala je Makombo-Eboum.

"Gabon je veoma počašćen ovim izborom. To je potvrda politike za koju se zauzimaju naši najviši dužnosnici, napose predsjednik (Ali Bongo Ondimba). Izbor Gabona povezan je sa stabilnosti koja kod nas prevladava. To je i poticaj očuvanju mira i sigurnosti", izrazio je zadovoljstvo Jules Marius Ogouebandja, zamjenik ministra za vanjske poslove.

U CEEAC-u je deset država: Angola, Burundi, Kamerun, Srednjoafrička Republika, Kongo, Gabon, Ekvatorska Gvineja, Demokratska Republika Kongo, Sao Tome/Principe i Čad.

Drugo regionalno tijelo, Srednjoafrička gospodarska i monetarna zajednica (CEMAC) ima šest zemalja: Kamerun, Srednjoafrička Republika, Kongo, Gabon, Ekvatorska Gvineja, Čad i Sao Tome i Principe u svojstvu promatrača.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙