FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ovo izvješće: silovanje, gnusno ratno sredstvo

Autor: rtom
PARIZ, 20. listopada 2010. (Hina/AFP) - Žene su sve češće žrtve seksualnog nasilja i silovanja, koje postaje "gnusno" ratno sredstvo za rješavanje sukoba u državi, navodi se u srijedu u UN-ovu izvješću koje obuhvaća iskaze žena iz zona sukoba, a među njima i žrtava silovanja u Bosni i Hercegovini 90-ih.

"Žene rijetko ratuju, no previše često trpe najteže posljedice ratova. Seksualno nasilje, uključujući samo silovanje, gnusno je ratno oružje koje se sve češće rabi", piše UN-ov populacijski fond (UNFPA) u izvješću 2010. o svjetskom stanovništvu.

Izvješće je objavljeno uoči 10. godišnjice donošenja rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN o položaju žena, miru i sigurnosti.

Ta rezolucija od 30. listopada 2000. poziva na prekid seksualnog nasilja prema ženama i djevojkama u oružanom sukobu i prva je koja se konkretno bavi utjecajem rata na žene i ženskim doprinosom rješavanju sukoba i održivom miru.

"Osim trenutačnih trauma koje trpi izravna žrtva, posljedice seksualnog nasilja šire se poput gangrene na cijelu obitelj te naraštajima razaraju društvo", navodi UN.

U Bosni i Hercegovini, 15 godina nakon rata "velik broj silovanih žena i dalje je traumatiziran i u njih je toliki strah da se ne otkrije kako su one bile žrtve da su nesposobne društveno funkcionirati", piše u izvješću.

Za 2010. UN-ov izvješće je osim žena iz BiH obuhvatilo svjedočenja i žena pogođenih ratnim sukobima i prirodnim katastrofama na Haitiju, u Iraku, Jordanu, Liberiji, Istočnom Timoru, Ugandi te na Palestinskim područjima.

Na istoku Demokratske Republike Kongo više od 15.000 žena i djevojčica bilo je silovano samo u 2009., a činili su to i pobunjenici i vladine snage, kazao je zapovjednik UN-a u toj zoni Roger Meece.

Ratni sukobi još više produbljuju nejednakosti između žena i muškaraca no "poslijeratna obnova pruža jedinstvenu priliku, priliku za ispravljanje nejednakosti, za pružanje jednakopravne pravne zaštite i stvarnje prostora potrebnog za pozitivnu promjenu", ističe izvršna direktorica UNFPA, Thoraya Ahmed Obaid.

"Za žene pogođene ratom, pravda koja se odgađa gora je od pravde koja se odbija, to je trajan teror", rekla je Margot Wallstrom, izaslanica glavnoga tajnika UN-a zadužena za pitanje seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

"Naš je prvi prioritet boriti se protiv zatvorenog kruga nekažnjavanja", zaključila je Wallstrom.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe procjenjuje kako je tijekom rata u BiH 20 tisuća žena bilo izloženo silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja. Udruga "Žena - žrtva rata" procjenjuje da je ta brojka premašila 25.000.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙