FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: malo vremena za prevladavanje teškoća u izraelsko-palestinskim pregovorima

Autor: vrad
NEW YORK, 18. listopada 2010. (Hina/AFP) - Ne ostaje puno vremena za prevladavanje sadašnjih teškoća u pregovorima Izraela i Palestinaca i za sprječavanje nove krize na Bliskom istoku, istaknuo je u ponedjeljak visoki dužnosnik UN-a u Vijeću sigurnosti.

"Mi smo u slijepoj ulici. Strane se nisu sastale od 15. rujna", rekao je Oscar Fernandez-Taranco, zamjenik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja.

"Sjedinjene Države trenutačno čine ubrzane diplomatske napore uz potporu svih članova Kvarteta (UN, SAD, EU i Rusija) kako bi se stvorili uvjeti za nastavak pregovora", rekao je.

"Te napore dodatno otežava činjenica da je izraelska vlada 14. listopada dala odobrenje za provedbu javnog natječaja za izgradnju 238 stambenih jedinica u naseljima Ramotu i Pisgat Zeevu u istočnom Jeruzalemu, protivno međunarodnom pravu i naporima Kvarteta", istaknuo je.

"Nužno nam je potreban napredak idućih tjedana. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i dalje misli da će mirovne pregovore biti iznimno teško obnoviti ako se jednom prekinu", dodao je.

Izraelski veleposlanik u UN-u Meron Reuben priznao je pak da se "mir može postići samo izravnim pregovaranjem i popuštanjem obiju strana".

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas opetovao je u nedjelju da Palestinci neće pregovarati ako Izrael ne prekine svaku gradnju naselja na okupiranom području, istaknuvši da to traži cijela međunarodna zajednica. Arapske zemlje su SAD-u dale mjesec dana da pronađe rješenje za novonastalu situaciju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙