FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu upozorio Palestince da se ne žale UN-u

Autor: vrad
JERUZALEM, 24. listopada 2010. (Hina/AFP) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju Palestince da se ne "obraćaju za pomoć međunarodnim tijelima", smjerajući na UN, ne nastave li se mirovni pregovori.

"Očekujemo od Palestinaca da poštuju svoju obvezu i da izravno pregovaraju" s Izraelom, rekao je Benjamin Netanyahu na početku tjedne sjednice vlade, po službenom priopćenju.

"Mislim da bilo kakav pokušaj da se to zaobiđe uz pomoć međunarodnih tijela nije realan i nipošto neće pomoći mirovnom procesu", dodao je.

Usto je kazao da njegova vlada "intenzivno razgovara s američkom administracijom o obnovi pregovora".

Kako navodi izraelski javni radio, Netanyahu se u tom smislu želi sastati s američki predsjednikom Barackom Obamom, ostvari li planirano putovanja u SAD za dva tjedna.

Netanyahu je pozvan na godišnju konferenciju sjevernoameričkih Židova koja se treba održati u New Orleansu od 5. do 9. studenoga. Kako javlja radio, on neće otići onamo ne bude li se mogao sastati s američkim predsjednikom.

Palestinski i arapski čelnici upozoravali su više puta zadnjih tjedana će Palestinci, ne riješi li se pitanje prekida gradnje židovskih naselja, preko Arapske lige zatražiti u UN-u priznanje palestinske države.

Izravni pregovori Palestinaca i Izraelaca koji su početkom rujna počeli u Washingtonu pod pokroviteljstvom SAD-a prekinuti su pošto je 26. rujna istekao desetomjesečni moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Da bi se pregovori nastavili, Palestinci traže prekid kolonizacije, što Izraelci uporno odbijaju.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙