FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frankofonija: Prva članstva u "jezičnom paktu"

Autor: vrad
MONTREUX, 25. listopada 2010. (Hina/AFP) - Sejšeli, Libanon i Sveta Lucija su prve zemlje članice Organizacije frankofonije (OIF) koje su potpisale "jezični pakt", u prigodi susreta na vrhu frankofonskih zemalja koji se u nedjelju završio u Montreuxu (Švicarska).

"Potpisivanje pakta potvrda je čvrste volje moje vlade da ojača položaj francuskog jezika na Sejšelima, zahvaljujući posebno inovativnu i prilagodljivu sustavu", rekao je predsjednik Sejšela James Michel, a prenosi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Pakt koji je predložio glavni tajnik Frankofonije Abdou Diouf (Senegal) na susretu na vrhu u Quebecu 2008. novi je mehanizam koji će promicati francuski jezik u zemljama članicama OIF-a i u njihovoj međunarodnoj trgovini.

Pakt treba omogućiti da se utvrdi stanoviti broj prioritetnih akcija radi razvoja uporabe francuskog jezika. Frankofonski čelnici su u završnoj izjavi odlučili da će "osnažiti mjesto i prepoznatljivost Frankofonije u svjetskoj vladi" i pozvali na "žurnu reformu UN-ova Vijeća sigurnosti".

Pet zemalja primljene su u OIF kao promatrači: Estonija, Bosna, Crna Gora, Ujedinjeni Arapski Emirati i Dominikanska Republika.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙