FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 13. summit frankofonije u Montreuxu

Autor: bnov
MONTREUX, 23. listopada 2010. (Hina/AFP) - Trinaesti summit frankofonije otvoren je u subotu u Montreuxu u Švicarskoj u nazočnosti 38 šefova država i vlada koji bi trebali razgovarati o međunarodnim temama, posebice o položaju frankofonih zemalja.

U pozdravnom govoru predsjednica Švicarske Doris Leuthard kazala je da su "državni udari i frankofonija postali inkompatibilni". Pozvala je na "brzo ponovno uvođenje pravne države u zemljama protjeranima" iz Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) - Gvineji i Madagaskaru.

Ustvrdila je da je frankofonija "privilegirana platforma dijaloga sjever-jug".

Glavni tajnik OIF-a Abdou Diouf i nekoliko šefova država trebalo bi održati govore, među njima i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji će iznijeti svoje prioritete za G20 i G8 čije predsjedanje Francuska preuzima 12. studenoga i početkom 2011.

Nakon švicarskog preuzimanja ovlasti predsjedavajućeg od Kanade, rad plenarnih sjednica bit će usredotočen na teme summita među kojima je mjesto frankofonije u upravljanju svijetom, frankofona solidarnost suočena s velikim izazovima, posebice sigurnošću u hrani, klimatskim promjenama i bioraznolikosti.

OIF, koji ove godine slavi 40 godina, okuplja 56 zemalja članica te 14 zemalja promatrača, a raspolaže s proračunom od približno 80 milijuna eura čiji najveći dio osigurava Francuska (gotovo 40 posto).

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙