FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa 15. listopada

Autor: tmar
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Međunarodni dan bijelog štapa prigoda je da barem jednom godišnje progovorimo o našim problemima i specifičnostima slijepih i slabovidnih osoba, pa iako su pomaci vidljivi još uvijek puno problema s kojima se susreće 6000 takvih osoba u Hrvatskoj, kazao je danas predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić na obilježavanju dana bijelog štapa u Muzeju grada Zagreba.

Perić je istaknuo kako je jedan od gorućih problema slijepih i slabovidnih njihovo zapošljavanje koje više nije ni sporadično već kad se dogodi predstavlja pravu senzaciju. Pritom svijetli primjer, prema Perićevim riječima, predstavlja grad Zagreb gdje je u posljednja dva mjeseca zaposleno 25 slijepih osoba.

"Zaposliti jednu slijepu osobu je više nego bilo što drugo - to znači riješen jedan život i sudbina", kazao je Perić na svečanosti na kojoj su bili i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatski savez slijepih traži sustavnu brigu i financiranje školskih udžbenika na braici, budući da se ove godine, istaknuo je Perić, dogodio "fijasko" te je financiranje tih skupih školskih knjiga prepušteno roditeljima i donatorima.

Slijepi također traže sustavno stambeno zbrinjavanje te jednaka prava kada je riječ o financiranju njihove invalidnosti.

Ovogodišnji dan bijelog štapa obilježen je u Muzeju grada Zagreba čime se, prema riječima njegova ravnatelja Vinka Ivića, željelo pružiti potporu udrugama koje brinu o slijepima, ali i ukazati na potrebu prilagodbe muzejskih postava slijepim, slabovidnim i gluhoslijepim osobama, što je taj muzej pokrenuo prije 15-ak godina.

Kako je poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana bijelog štapa "Budimo isti - zamijenimo uloge", više osoba iz javnog života muzejom prošetala s povezom na očima te tako osobno doživjela iskustvo slijepe osobe.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙