FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington vrši pritisak za proširenu ulogu CIA-e u Pakistanu

Autor: dhai
WASHINGTON, 24. listopada 2010.(Hina) - SAD vrši pritisak za proširenje tajnih napora CIA-e da pomogne Pakistanu napadati militante u njihovim utočištima u blizini afganistanske granice, a Bijela kuća traži nove načine da pridobije Islamabad na agresivnije akcije protiv skupina povezanih s Al Qaidom, piše The Wall Street Journal u vikend izdanju.

Pozivajući se na visoke dužnosnike administracije, list navodi kako je SAD posljednjih tjedana zatražio od Pakistana da dopusti ulazak u zemlju dodatnih časnika Središnje obavještajne agencije (CIA) i instruktora za specijalne vojne operacije, kao dio napora Washingtona da pojača pritisak na militante.

Te je zahtjeve za sada Islamabad odbacio, ostajući iznimno obazriv prema mogućnosti veće prisutnosti američkih kopnenih snaga u Pakistanu, navodi WSJ.

Broj osoblja CIA-e u Pakistanu znatno je porastao u posljednjih nekoliko godina. Točan broj je strogo povjerljiv. Pritisak za dodatnim snagama odražava, dijelimice, povećanu potrebu za obavještajnim radom kao potporom programu bespilotnih letjelica CIA-e u kojem je u raketnim napadima ubijeno na stotine militanata. Dodatni časnici mogu pomoći pakistanskim snagama da dođu do ciljeva koje bespilotne letjelice ne mogu doseći.

Trenutno je u Pakistanu oko 900 pripadnika američkog vojnog osoblja, od kojih 600 pruža pomoć poplavljenim područjima, a 150 je vojnih instruktora.

Visoki pakistanski dužnosnik je kazao da su odnosi s CIA-om i dalje jaki, ali se Islamabad protivi velikom povećanju broja američkog osoblja na terenu.

Obamina administracija povećala je pritisak na Islamabad posljednjih tjedana tražeći da napada militanate, nakon što je mjesecima javno hvalila napore Pakistana. Istodobno je CIA intenzivirala napade bespilotnim letjelicama u Pakistanu, dok američka vojska iz Afganistana izvodi prekogranične helikopterske upade.

Svi ti potezi odražavaju rastuće uvjerenje da su pakistanska utočišta militanata veća prijetnja stabilnosti Afganistana nego što se mislilo.

Kada su visoki pakistanski dužnosnici posjetili Washington ovoga tjedna, Obamina administracija je signalizirala spremnost za novi paket vojne pomoći, vrijedan dvije milijarde dolara, ali i naznačila da očekuje opipljive rezultate, uz prijetnju smanjivanjem sadašnjih isplata ako se stvari ne poboljšaju u plemenskim područjima kao što su Sjeverni Waziristan, ističe list.

Sadašnje nastojanje da se poveća nazočnost CIA-a usmjereno je prikupljanju obavještajnih informacija i olakšavanju agresivnijiih pakistanskih akcija na terenu.

Neki se američki dužnosnici, međutim, nadaju da će Islamabad omogućiti veću prikrivenu nazočnost koja bi mogle uključivati paravojne snage CIA-e.

Veliku većinu obavještajnih infromacija na terenu sada prikuplja pakistanska obavještajna služba ISI, a neki američki dužnosnici vjeruju kako Pakistan želi da SAD ostane ovisan o ISI-u za te informacije.

Američki dužnosnici kažu da osim u Sjevernom Waziristanu, također postoji potreba za pakistanskim operacijama u južnom gradu Quetti i pokrajini Baluchistan, te da bi precizne informacije mogle nagnati Pakistan da uhiti neke članove Quetta Shure, vladajućeg vijeća afganistanskog talibanskog pokreta.

Pojačani tempo napada CIA-e bespilotnim letjelicama u Pakistanu tijekom rujna, dobio je malo kritika iz Pakistana i prešutnu potporu vlade u Islamabadu.

Direktor CIA-e Leon Panetta, koji je posjetio Islamabad krajem rujna, izjavio je da je ISI je bio "vrlo kooperativan".

Pakistanski dužnosnici vjeruju da je CIA sposobnija držati detalje o svom djelovanju uglavnom podalje od očiju javnosti, iako program bespilotnih letjelica privlači veliku pozornost i silno je nepopularan u pakistanskoj javnosti.

Američke vojne snage na terenu ostaju crvena crta za Islamabad. Visoki pakistanski dužnosnik je rekao da ako bi pakistanska javnost postala svjesna da američka vojska izvodi borbene operacije na pakistanskom teritoriju, to bi izbrisalo potporu javnosti za borbu protiv militanata u plemenskim područjima. Međutim, hoće li tajne snage CIA-a prijeći tu liniju, ostaje otvoreno pitanje, piše The Wall Street Journal.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙