FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan: Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu šteti ugledu nagrade

Autor: mtro
ISLAMABAD , 15. listopada 2010. (Hina/AFP) - Pakistan je u petak kritizirao dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou koji se nalazi u zatvoru i ocijenio da ta odluka politizira nagradu i šteti njezinom ugledu.

Liu Xiaobu (54), bivšem sveučilišnom profesoru koji izdržava 11-godišnju kaznu zbog subverzije, dodijeljena je 8. listopada Nobelova nagrada za mir za "njegovu dugu nenasilnu borbu u korist temeljnih ljudskih prava u Kini".

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana je u priopćenju iznijelo da je iznenađeno i duboko zabrinuto odlukom Odbora Nobelove nagrade za mir.

"Ta je odluka oprečna načelima dodjele nagrade i može se smatrati okrnjivanjem njena ugleda", dodaje se u priopćenju.

Dodjela nagrade je izazvala bijes Kine koja je u četvrtak izjavila da je utvrđeno da je Liu Xiaobo zločinac i da čast koja mu je ukazana "potiče zločin".

"Politiziranje Nobelove nagrade s ciljem miješanja u unutrašnje poslove zemalja je suprotno priznatima načelima koja vladaju u odnosima među zemljama i predstavlja negiranje duha u kojem je utemeljitelj zamislio nagradu, dodaje se u priopćenju.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je pohvalilo kinesku obranu načela i normi međunarodnog prava, kao i humano i civilizirano ponašanje.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙